Opnieuw meer leerlingen naar het buitengewoon onderwijs

“Leerlingen moeten terecht kunnen op de plaats waar ze de beste ondersteuning krijgen, waar de expertise continu aanwezig is.” Vlaams Parlementslid Kathleen Krekels en haar collega Koen Daniëls reageren tevreden op de vaststelling dat opnieuw meer leerlingen naar het buitengewoon onderwijs gaan. “Voor de zomer keurden we een wijzigingsdecreet goed waardoor leerlingen sneller naar het buitengewoon onderwijs kunnen. De negatieve bijklank, die het buitengewoon onderwijs had, lijkt stilaan te verdwijnen. En dat is een goede zaak”, zegt Kathleen Krekels. Koen Daniëls treedt haar bij: “Gewoon onderwijs als het kan, buitengewoon onderwijs als het nodig is.”

Nood aan buitengewoon onderwijs

Dit schooljaar staan 46.192 leerlingen ingeschreven in het buitengewoon onderwijs. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen er 45.513 leerlingen les volgden in een school voor buitengewoon onderwijs. “De toename is het grootst in de scholen waar leerlingen met autismespectrumstoornissen les volgen. Dat betekent dat er wel degelijk een grote nood was waaraan we tegemoet komen”, meent Kathleen Krekels.

Middelen koppelen aan leerling

Sinds de invoering van het ondersteuningsmodel in september 2017 krijgen leerlingen met zorgnoden extra hulp in het gewoon onderwijs. “Het is logisch dat die middelen terechtkomen bij de school waar de leerling zit en de school die de leerling begeleidt. De praktijk wijst echter uit dat dit niet gebeurt. Er zijn allerlei vergaderingen om uren over te dragen waar sommige structuren nogal sturend optreden,” evalueert Koen Daniëls. “Daarom stelde ik al voor om de middelen automatisch aan de leerling te koppelen. Zo valt niemand uit de boot, kan de begeleiding sneller starten en is er meer zekerheid voor het personeel”, besluit Koen Daniëls.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is