Ombudsman luchthaven is duidelijk partijdig

Door Inez De Coninck op 9 januari 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Luchtvaart
Ombudsman luchthaven is duidelijk partijdig

Sinds 2002 is er een ombudsman voor de luchthaven van Zaventem. Op dit moment is dat Philippe Touwaide. Uit alles blijkt echter dat de man zich allesbehalve onpartijdig opstelt in het dossier van de vliegroutes rond Zaventem. “Hij toont in elk geval niet de neutraliteit die je van een ombudsman mag verwachten”, stelt Kamerlid Inez De Coninck. “Als hij de kaart van één of meerdere actiecomités wil spelen, dan moet hij er maar voor gaan werken.”

Voor zijn aanstelling als ombudsman was Touwaide voorzitter van de UBCNA (Union Belge Contre les Nuisances d’Avions), een actiecomité dat de belangen van de Brusselse oostrand verdedigt. Daarna heeft hij gewerkt op de kabinetten van Joëlle Milquet en Melchior Wathelet, beiden van cdH-signatuur. Die laatste tekende als staatssecretaris in de regering-Di Rupo trouwens voor een controversieel nieuw vluchtplan waartegen de Vlaamse Regering in 2014 zelfs een belangenconflict inriep. De wijzigingen in de vluchtroutes die Wathelet toen wou doorvoeren, zouden er in de praktijk op neerkomen dat de bemiddelde zuidrand van Brussel werd ontlast ten nadele van Brussel-stad en de Vlaamse noordrand. Volgens Belgocontrol bracht het plan-Wathelet bovendien de veiligheid in het gedrang.

Gekleurde visie

Als ombudsman stapelt Touwaide de misstappen op. Zo was hij in november nog gastspreker op een infoavond van Piste 01 ça suffit, een actiecomité tegen de luchthaven voor de gemeenten ten zuiden van Brussel. En in een recent interview aan de krant La Libre Belgique opperde hij zelf het idee voor een vierde piste op de luchthaven van Zaventem, meer naar het oosten. “Daarmee zegt hij luidop dat hij alle hinder op Vlaanderen wil afwimpelen”, aldus De Coninck. Ook VOKA en Kurt Ryon, burgemeester van de Vlaamse randgemeente Steenokkerzeel, lieten zich eerder al kritisch uit over het voorstel van Touwaide.

De Coninck twijfelt sterk aan de objectiviteit van Touwaide en gaat de bevoegde minister François Bellot (MR) daarom ondervragen over die vele uitspattingen. “Van een ombudsman mag je verwachten dat hij zich neutraal opstelt, en zeker geen kant kiest. Touwaide doet net het omgekeerde”, besluit het Kamerlid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is