"Criminelen en terroristen zullen het binnenkort heel moeilijk krijgen als ze nog Bitcoins willen gebruiken", zegt Assita Kanko. Zij onderhandelde samen met Ernest Urtasun van de Groenen over nieuwe regels voor cryptoactiva waarover in het Europees Parlement finaal werd gestemd. De verordening zal dan in werking kunnen treden in heel de EU. "De cryptosector werd in het verleden getroffen door schandalen en faillissementen. Steeds meer mensen zijn daarom voorstander van een normale regulering voor transacties met cryptomunten", aldus Kanko.

Kleine bedragen, grote misdrijven

Bij het kopen en verkopen van cryptoactiva moeten straks ook voor kleine bedragen persoonsgegevens worden uitgewisseld, zoals dat nu al gebruikelijk is bij bankoverschrijvingen. "Maar een drempel van 1.000 euro, zoals voor bankoverschrijvingen, is eigenlijk vrij zinloos in de cryptowereld. In kleine bedragen zitten vaak grote misdrijven verborgen. Er zijn fondsenwervingen door terroristen met bedragen van rond de 100 euro en betalingen aan kinderpornowebsites van 10 of 20 euro", zei Kanko in het plenaire debat.

Belangrijke stap

Dit akkoord is een belangrijke stap voorwaarts in het behandelen van crypto als een normale sector van de economie. "Deze nieuwe Europese wetgeving is gebaseerd op een neutrale benadering van de handel in cryptoactiva en velt er geen moreel oordeel over. De bedoeling is het reguleren van een nieuwe en dynamische sector", zegt Assita Kanko.

Veiliger voor burgers, moeilijker voor criminelen

"Dit pakket maatregelen zal het bezit van en de handel in cryptoactiva veiliger maken voor gewone burgers en moeilijker voor criminelen, terroristen en sanctieontduikers."