Nationale Bank voorspelt: "Nog eens 120.000 banen erbij tot en met 2019"

Door N-VA op 9 december 2016, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Ondernemen, Werk zoeken en werkloosheid, Uitkeringen, Infografieken, Verandering
Nationale Bank voorspelt: "Nog eens 120.000 banen erbij tot en met 2019"

Het sociaal-economische herstelbeleid van deze regering werpt duidelijk zijn vruchten af. Met een uitzonderlijke groei van 55.000 banen was 2016 voor onze arbeidsmarkt zelfs zonder meer “een grand cru”, om de gouverneur van de Nationale Bank te citeren. In een recent nieuw rapport pakt diezelfde instelling bovendien uit met positieve economische projecties voor de komende jaren. Tot en met 2019 zet de groei van onze werkgelegenheid zich door, goed voor in totaal 120.000 jobs. Bij de overheid daalt de werkgelegenheid voor het eerst in bijna twintig jaar.

“Sinds meer dan twee jaar wordt op de Belgische arbeidsmarkt een zeer positieve dynamiek opgetekend”, lezen we bij de Nationale Bank. Die schrijft de omslag onder meer toe aan de regeringsmaatregelen ter verlaging van de arbeidskosten en aan de structurele hervormingen, met name op het vlak van de werkloosheidsuitkeringen. “Met zowat 55.000 extra jobs, staat 2016 nu reeds geboekstaafd als een topjaar inzake werkgelegenheidscreatie”, vervolgt de NBB in haar rapport. “De drie volgende jaren zouden er in gecumuleerde termen ongeveer 120.000 nieuwe arbeidsplaatsen bijkomen, voornamelijk bij de loontrekkenden in de private sector en bij de zelfstandigen. Dit weerspiegelt een nog altijd positieve dynamiek.”

Minder ambtenaren, lagere werkloosheid

Bij de overheid zou die werkgelegenheid dan weer dalen als gevolg van de bezuinigingen. Van 2017 tot 2019 ziet de Nationale Bank zo 6.000 overheidsbanen verdwijnen. Dat is voor het eerst in bijna twintig jaar, blijkt uit haar verslag.

Doordat de groei van de werkgelegenheid die van de beroepsbevolking overtreft, zal naar verwachting ook de werkloosheidsgraad afnemen: van 8,2 procent van de beroepsbevolking dit jaar tot 7,6 procent in 2019. Dat zijn in totaal 56.000 werkzoekenden minder dan in 2015.

koopkracht stijgt

Beschikbaar inkomen stijgt

overheidsbeslag
extra jobs

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is