Sminate wil dat de Vlaamse overheid een neutrale en toegankelijke overheid is waar dienstverlening en respect voorop staan. “Wanneer je als overheidswerknemer uiterlijk symbolen uitdraagt van levensbeschouwelijke, politieke of andere overtuigingen ondergraaf je het neutraliteitsprincipe”, stelt Nadia Sminate.

Verbod is legitiem en gerechtvaardigd

De recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie is volgens Sminate een duidelijk aanknopingspunt om nu vaart te maken in het dossier. “Het Hof spreekt zich uit dat het perfect legitiem en gerechtvaardigd is een verbod – zonder onderscheid – in te voeren op zichtbare tekens van levensbeschouwelijke of religieuze overtuigingen. Wij vragen dan ook aan minister Gwendolyn Rutten om het dossier prioritair te behandelen, een tekst voor te leggen en het regeerakkoord op dat punt dus uit te voeren”, vertelt Sminate.

Genoeg getalmd

Volgens Nadia verstopte voormalig minister Bart Somers (Open Vld) zich achter juridische moeilijkheden van dit specifieke dossier waarover het Europees Hof van Justitie nu klaarheid schept. “Tijdens de commissiedebatten werd daar regelmatig naar verwezen. Wel, vandaag is die rechtspraak van het Hof éénduidig. Er is geen enkele reden om de neutraliteitsverplichting niet in te voeren. Genoeg getalmd”, besluit Nadia Sminate.