"Het probleem is dat vele Brusselse gemeenten weigerachtig zijn om rechterlijke uitzettingsbevelen te laten uitvoeren door hun politiediensten. Ook vanuit het Gewest is er sprake van een gedoogbeleid, met een regering die niet durft op te treden tegen krakers. Daardoor voelen deze extreemlinkse activisten zich ongenaakbaar en gaan ze steeds driester te werk. Daarom lanceer ik binnenkort een anti-kraakplan om de regering tot handelen aan te zetten.”

Hier gaan rampen gebeuren

Het voormalige kraakpand in de Paleizenstraat bleek slechts het topje van de ijsberg. In enkele maanden is Samusocial tussengekomen in maar liefst 13 grote kraakpanden waarin tussen de 1.500 en 2.000 personen in precaire omstandigheden wonen. De vele andere en kleinere kraakpanden worden dus nog buiten beschouwing gelaten. Deze cijfers worden ook bevestigd door de talrijke krantenartikelen over woningbranden ten gevolge van krakers. “Hier gaan rampen gebeuren. Het is hoog tijd dat de regering haar kar keert en het massale kraken in de hoofdstad doortastend aanpakt. Ik kijk dan vooral naar de bevoegdheden van minister-president Vervoort op het vlak van stedenbouw, veiligheid en volksgezondheid”, stelt Vanden Borre.

Ideologische blindheid

“Het gedogen van krakers en – meer nog – het niet-uitvoeren van rechterlijke uitzettingsbevelen is asociaal. Niet enkel voor de eigenaar van het betrokken pand die vaak met grote schade achterblijven, maar ook voor de krakers zelf, die daar vaak in mensonwaardige omstandigheden verblijven. Kraken kan en mag nooit een alternatief zijn voor de georganiseerde opvang van daklozen en migranten – maar dat is het duidelijk wel voor deze regering. De staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) antwoordde recent nog op mijn vraag dat de regering totaal geen zicht heeft op het aantal kraakpanden in Brussel en er geen beleid rond wordt gevoerd. Wat een ideologische blindheid in Brussel, waar de problemen schering en inslag zijn."