De voorbije twee jaar focuste Maggie De Block als minister bevoegd voor asiel & migratie minder op terugkeer, maar verhoogde zij integendeel fors het budget voor de opvang van asielzoekers. Elke schijf van de voorlopige twaalfden vroeg de minister meer middelen voor opvang. Uiteindelijk verkreeg De Block voor 2020 een totaal Fedasil-budget van 427 miljoen euro. Dat is maar liefst 165 miljoen euro meer dan onder voormalig staatssecretaris Francken. “Minister De Block liet de opvangkosten voor asielzoekers compleet ontsporen. Het budget steeg onder haar verantwoordelijkheid met maar liefst 63 procent”, aldus Francken.

Budget voor terugkeer daalde onder De Block

De nagelnieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie Mahdi kondigde aan opnieuw meer te willen inzetten op terugkeer. Een sterker terugkeerbeleid is absoluut noodzakelijk. Mevrouw De Block verlaagde de voorbije jaren het budget voor terugkeer. In 2020 daalde het budget met 33 procent of 3,3 miljoen euro. Ook in de laatste schijf van voorlopige twaalfden voor het jaar 2020 (maanden november en december), die morgen in de begrotingscommissie wordt gestemd, daalt het budget voor de kosten van repatriëringen nog eens met zo’n 550.000 euro.

Middelen voor Mahdi

Kamerlid Sander Loones wil Mahdi de middelen geven om de daad bij het woord te voegen. “Waarom wachten op de begroting van 2021? De N-VA wil de nieuwe staatssecretaris al onmiddellijk de nodige middelen geven om zijn beleidsambitie waar te maken. De N-VA dient daarom een amendement in op de voorlopige twaalfden, zodat al in november en december 3,3 miljoen extra gaat naar het budget voor terugkeer. We roepen staatssecretaris Mahdi op om de daad onmiddellijk bij het woord te voegen en de terugkeer van uitgewezen asielzoekers kordaat en humaan uit te voeren”, zegt Loones.

Efficiënter terugkeerbeleid mogelijk maken

De N-VA-Kamerleden Francken en Loones merkten tijdens het investituurdebat reeds op dat het regeerakkoord niet onmiddellijk uitblinkt in duidelijke beleidskeuzes rond migratie. Gelukkig is in en rond het parlement de laatste maanden heel wat werk verricht om een efficiënter terugkeerbeleid mogelijk te maken. Het rapport van de Commissie-Bossuyt bevat een ganse reeks nuttige aanbevelingen. De N-VA roept alvast op die integraal uit te voeren.