Staatssecretaris Mahdi (CD&V) communiceert dat ons land alle opvangcapaciteit nodig zal hebben. De N-VA vraagt daarom dat de federale regering onmiddellijk start met de screening van het patrimonium van alle organen van de federale overheid. “Het valt op dat de federale overheid dit initiatief nog niet genomen heeft, terwijl staatssecretaris Mahdi zich erg ongeduldig toont ten aanzien van de gewesten en de lokale besturen”, zegt Kamerlid Tomas Roggeman. “Vlaanderen en de steden en gemeenten zijn nochtans al twee weken geleden gestart met het screenen van hun immobiliën. De federale regering van haar kant heeft te veel tijd verloren en moet onmiddellijk haar gebouwen inventariseren met oog op opvanglocaties.”

Federale overheid zelf grootste vastgoedbeheerder

De grootste vastgoedbeheerder van het land is de federale overheid zelf, weet Roggeman: “De federale overheid met al haar administraties, bedrijven en parastatalen, bezit vele honderden leegstaande gebouwen. Ze zijn verre van allemaal geschikt voor tijdelijke opvang van vluchtelingen: sommigen zijn ronduit in verval. Maar onder het massale leegstaande vastgoed, zit ook een aanzienlijk aantal gebouwen dat wél ingericht kan worden als opvangfaciliteit.”

Goede samenwerking in belang van Oekraïense vluchtelingen

“Staatssecretaris Mahdi moet niet enkel de druk verhogen op andere overheden, maar ook zelf een inspanning doen. Wat als gemeentelijke opvangcapaciteit overschreden wordt? Vlaanderen wil solidair zijn door mee collectieve centra op te richten en de lokale besturen maximaal bij te staan. Wij vragen dat de federale overheid ook de moeite neemt om haar leegstaand vastgoed te screenen. Zo komen we tot een goede samenwerking in het belang van de Oekraïense vluchtelingen,” besluit Roggeman.