N-VA steunt deeltijds pensioen, nu sociale partners nog

Door Jan Spooren op 27 juni 2017, over deze onderwerpen: Sociaal overleg, Pensioenen
Ouder koppel

De N-VA is positief over de voorstellen van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) over het deeltijds pensioen. Die passen perfect binnen de N-VA-visie op pensioenen. “Het deeltijds pensioen biedt een uitstekend antwoord op de groeiende behoefte van oudere werknemers om geleidelijk minder te werken”, zegt Kamerlid Jan Spooren. “In plaats van een bruuske overgang tussen werk en pensioen, zal de burger kunnen kiezen om bijvoorbeeld halftijds te werken en halftijds op pensioen te gaan.”

Een sterke band tussen gepresteerde arbeid en opgebouwde pensioenrechten houdt het stelsel financieel houdbaar en zorgt ervoor dat wie later zijn of haar pensioen opneemt een hoger pensioen heeft, en omgekeerd. Een puntensysteem kent bovendien zware taken een extra gewicht toe in de opbouw van de pensioenrechten. Wie zwaar werk verricht, bouwt dus meer punten op en kan daardoor vroeger op pensioen.

Noord-Europa achterna

Spooren roept de sociale partners dan ook op om de principes van het deeltijds pensioen goed te keuren: “Op die manier kunnen we – in navolging van de Noord-Europese landen – de draagkracht van ons pensioensysteem herstellen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is