Meremans heeft bedenkingen bij de uitlatingen van zijn collega’s in het Vlaams Parlement. Het heeft geen zin om straffe taal te spreken over de toekenning van de publieksprijs, zegt hij. Het selecteren van de laureaten is volgens Meremans een taak van de jury: “Dat is zo bij alle andere categorieën binnen de Ultimas. Bij de publieksprijs vervult de brede bevolking de rol van de jury. Politici moeten aanvaarden dat dergelijke prijs dan ook kan toegekend worden aan een laureaat met een werkstuk waar je zelf ernstige bedenkingen kan hebben, zo hoort het nu éénmaal in een democratie.” 

Stemmen ronselen op sociale media

Meremans blijft voorstander van het bestaan van een echte publieksprijs. “Ik denk dat we dit jaar wel geleerd hebben dat stemmen ronselen via sociale media daarbij al eens kan helpen. Er waren ook kandidaten zoals Tomorrowland, die een gigantisch bereik hebben op sociale media. Zij hebben dat kanaal duidelijk niet aangesproken.” 

Ook Jambon vindt niet dat de prijs gekaapt werd: “De winnaar heeft gekozen om een intensieve campagne te voeren op sociale media, een keuze die de andere kandidaten niet gemaakt hebben. De ongeldige stemmen (stemmen uit het buitenland, dubbele stemmen en ongeldige mailadressen) werden uit de resultaten gefilterd.”

Verdere optimalisatie logisch

“Het is de eerste keer dat een dergelijke prijs wordt uitgereikt, het is dus logisch dat hier en daar wat kan worden geoptimaliseerd”, laat Jambon weten. Ook Meremans vindt een evaluatie evident: “Het is het eerste jaar dat er een publieksprijs werd uitgereikt. Het is logisch dat dat geëvalueerd wordt en dat er gekeken wordt wat beter kan.”