“Onze boodschap zou eigenlijk een evidentie moeten zijn: een samenleving moet eerst een zo groot mogelijke taart bakken alvorens gesproken kan worden over de verdeling ervan. De Vivaldi-regering draaide die logica om, waardoor we nu de slechtste begroting van Europa kennen”, stelt De Wever.

“Of het nu gaat om investeringen in onze zorg, onze pensioenen, onze infrastructuur, onze energiebevoorrading of een strenger veiligheids- en migratiebeleid: er moet voldoende welvaart gecreëerd worden om alles te financieren. De Vlamingen die met hun arbeid en ondernemingszin daartoe bijdragen, moeten we als overheid weer meer gaan koesteren en aanmoedigen.”

De N-VA voert de komende weken rond de boodschap ‘Voor Vlaamse welvaart’ een heuse precampagne. Met vierhonderd affiches op commerciële borden, bijna vijfduizend tuinborden en spandoeken bij leden en sympathisanten over heel Vlaanderen, en digitale advertenties op krantenwebsites en sociale media. Voortaan prijkt onder het logo van de partij ook de toepasselijke nieuwe baseline: ‘Voor Vlaanderen. Voor welvaart.’ 

In een zeven minuten lange videoboodschap legt De Wever uit welke vier vuistregels voor de N-VA cruciaal zijn om die welvaart ook effectief te bewerkstelligen: de begroting op orde brengen, het sociaal beleid rechtvaardiger maken, belastingen verlagen en investeren in innovatie.

De Wever: “Om het beleid volgens die vier vuistregels te hervormen, moeten we af van de illusie dat dit nog kan binnen de huidige Belgische structuur. Met een Vlaanderen dat centrumrechtse oplossingen wil en een Wallonië dat verder verlinkst, wacht op federaal niveau enkel de verderzetting van de huidige malaise. Vlaanderen moet zelf de bevoegdheden in handen krijgen om zijn eigen koers te varen. Dat blijft een conditio sine qua non. Al wie onze Vlaamse welvaart liefheeft, zou zich daarachter moeten scharen.”

“Op Vlaams niveau kunnen we onmiddellijk een ruime meerderheid vinden voor een reeks keuzes die federaal onhaalbaar blijken”, maakt De Wever zich sterk. “Ik denk bijvoorbeeld aan het beperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd, het beter afschermen van ons sociaal stelsel, het doen dalen van de belastingen op arbeid en het inzetten van een nucleaire renaissance om onze energiebevoorrading op lange termijn te verzekeren.

Vlaanderen heeft alles in huis om een van dé succesverhalen van de 21ste eeuw te worden. Maar dan moeten we wel nú, met alles dat we in onze mars hebben, het tij keren. Voor Vlaanderen. Voor welvaart”, besluit De Wever.