Mieke Claes: “Experten trekken opnieuw aan de alarmbel over de gevaren van e-sigaretten. En terecht, want het is niet zonder gevaar. Ze bevatten nog steeds nicotine, soms zelfs in zeer hoge concentraties. Daarenboven bevatten ze tal van andere stoffen waarvan het gevaar nog niet kan worden ingeschat. Vaak worden die jongeren aangetrokken door blitse kleurtjes en lekkere smaakjes. Met alle gevolgen van dien voor hun lichamen, die nog volop in ontwikkeling zijn. Verschillende experts van over de hele wereld en ook de Hoge Gezondheidsraad zien de gevaren van ‘vapen’ in. Die laatste raadt het gebruik voor jongeren dan ook ten strengste af.”

Wél in buurlanden

Wat oorspronkelijk in de markt gezet werd als een rookstopmiddel, is in snel tempo geëvolueerd naar een hype en bijgevolg een nieuwe nicotineproblematiek. In onze buurlanden zien we wel beweging. Duitsland en Ierland verboden alvast de wegwerp e-sigaret, terwijl ons land dat pas voorziet voor 2025. Frankrijk volgde en bande ook die smaakjes die zo veel minderjarige gebruikers aantrekken. Vanuit Duitsland klinkt er zelfs een pleidooi voor een Europees verbod. “Maar hier blijft het stil”, stelt Mieke vast. “

Integraal verbod

“Hoe meer tijd we verliezen, hoe meer jongeren we verliezen aan deze verslaving. Ik heb dan ook maar één vraag voor minister Vandenbroucke: wanneer neemt hij bijkomende stappen richting een integraal verbod op de wegwerp sigaret?”