Sinds 1998 geldt een identificatie- en registratieplicht voor honden en sinds 2017 ook voor katten. Dieren die verhandeld worden, moeten geregistreerd worden in de databanken DogID of CatID. Dat heeft vele voordelen. Katten en honden kunnen bijvoorbeeld makkelijk thuisgebracht worden als ze verdwalen. Via de databanken krijgen we ook een kijk op bepaalde evoluties.
Coronapiek voorbij
In 2023 werden er in Vlaanderen 84.075 katten en 85.382 honden geregistreerd. Dat zijn er minder dan in 2022 (85.033 katten en 97.062 honden) en zelfs fors minder dan in 2021 (97.125 katten en 112.961 honden). Tijdens en net na de coronacrisis was er een duidelijke piek merkbaar in het aantal geregistreerde katten en honden. Die piek lijkt nu voorbij. Bij de honden wordt de ‘canis vulgaris’ – oftewel de gewone straathond – het vaakst geregistreerd en zijn Max en Luna de populairste namen. Bij de katten wordt de Europese korthaar het vaakst geregistreerd en zijn Simba en Nala de populairste namen.
Investering in welzijn viervoeter
“Je dierenvriend registreren op CatID of DogID kost maar even tijd, maar het is een belangrijke investering in het welzijn van je viervoetige huisgenoot”, zegt Weyts. “Ook dit jaar blijken de namen van mijn huisgenoten Sepp, Noël en Frisco niet bij de meest populaire. Bij de katten blijft de invloed van De Leeuwenkoning 30 jaar na het uitkomen van die film nog altijd merkbaar.”