Mathias Vanden Borre gaat voor eenvoudigere regels voor kleine Airbnb’ers in Brussel

Door Mathias Vanden Borre op 2 maart 2020, over deze onderwerpen: Toerisme, Wonen en werken in Brussel
Brussel

“Particulieren die in hun eigen woning één of twee kamers tijdelijk willen verhuren, mogen hiervoor niet gestraft worden.” Brussels volksvertegenwoordiger Mathias Vanden Borre dient een voorstel van ordonnantie in om de Brusselse regelgeving inzake toeristische logies te vereenvoudigen. “Deelplatformen hebben een meerwaarde voor Brussel en de Brusselaar. Vandaag worden particulieren die een kamer willen verhuren via bijvoorbeeld met Airbnb onderworpen aan een complexe en moeilijke procedure, identiek aan de procedure voor grote professionele spelers. Dat moet anders.”

Juridisch kluwen en je m’en foutisme

De complexe Brusselse regelgeving leidt tot een juridisch kluwen en een typisch ‘je m’en foutisme’ bij verhuurders. Die analyse maakt ook een recente onafhankelijke studie, besteld door de Brusselse Regering. De studie toont aan dat de Brusselse regelgeving heel wat gebreken heeft en bevat een lijst met aanbevelingen, waaronder de versoepeling  van de procedure voor niet-professionele verhuurders. Bovendien loopt er sinds januari 2019 net om die reden een Europese inbreukprocedure tegen de Brusselse regelgeving.

Reiziger dichter bij Brussel

Mathias Vanden Borre wil met zijn voorstel de regelgeving voor kleine particulieren in Brussel vereenvoudigen, in navolging van Vlaanderen en Wallonië. “Een eenvoudige verklaring op eer met enkele bewijsstukken, zoals domicilie en een vereenvoudigd controlecertificaat elektriciteit, gas en verwarming, moeten volstaan. Het is duidelijk dat mensen die occasioneel één of twee kamers verhuren niet dezelfde middelen of doelstellingen hebben als professionele verhuurders of hotelketens. Zij vormen geen bedreiging voor stijgende huizenprijzen of stadsvlucht. Integendeel, dit is mogelijks een duwtje in de rug voor mensen die anders geen woning kunnen verwerven. Bovendien brengt het de reiziger dichter bij de Brusselaar. Wat meer kan je willen als internationale hoofdstad?”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is