Vanaf eind oktober 2020 kregen uitbaters van hotels en aparthotels drie weken de tijd om een steunaanvraag in te dienen bij Brussel Economie en Werkgelegenheid. Die steun bestaat uit een premie van 1.100 euro per logieseenheid, met name een hotelkamer of elke ruimte van een toeristisch logies waar een of meer toeristen kunnen verblijven. De totale steun bedraagt maximaal 200.000 euro per hotel of aparthotel en 800.000 euro per begunstigde. Indien de basiscapaciteit van het hotel of aparthotel 18 of minder logieseenheden betreft, bestaat de steun uit een forfaitaire premie van 20.000 euro.

Al 10,8 miljoen naar grotere hotels

Uit het antwoord van de minister-president op de schriftelijke vraag van Mathias Vanden Borre blijkt dat 142 ondernemingen (die 166 inrichtingen uitbaten en 16.240 logieseenheden bevatten) een premieaanvraag indienden. Van 95 ondernemingen werd de aanvraag goedgekeurd. Voor zover bekend, werd er al 10,8 miljoen euro aan premies toegekend. “Van die 10,8 miljoen euro aan uitgekeerde premies gaat 1,6 miljoen euro naar twee ondernemingen die het maximum van 800.000 euro per begunstigde ontvingen en 4,2 miljoen naar 14 ondernemingen die het maximum van 200.000 euro per inrichting ontvingen. 220.000 euro is bestemd voor 11 ondernemingen die een forfaitaire premie van 20.000 euro per inrichting (<18 logieseenheden) ontvingen”, verduidelijkt Mathias Vanden Borre.

Geen cent voor kleinere toerismeverblijven

“Het staat buiten kijf dat de hotelsector zwaar getroffen wordt door de gezondheidscrisis. De Brusselse regering steunt vooral grote hotels, meestal van internationale ketens, met het argument dat deze veel werk verschaffen. Daarbij laat deze regering echter de kleinere spelers die toerismeverblijven aanbieden aan hun lot over. Zij krijgen geen cent”, klaagt Vanden Borre aan.

Klein en groot betalen wel dezelfde hoteltaks

Op de vraag om de steunmaatregelen voor hotels en aparthotels uit te breiden naar andere categorieën van logies, antwoordde de minister-president dat dat momenteel niet wordt besproken door zijn regering. “Het is teleurstellend dat de regering niets in het vooruitzicht stelt voor de ondernemende Brusselaar. Het is vooral cynisch omdat kleine spelers die een kamer willen verhuren dezelfde hoteltaks als grote professionele hotels moeten betalen. Nu worden ze uitgesloten van de steunmaatregelen. Op die manier wekt het geen wonder dat slechts 11 procent van de ondernemers nog vertrouwen heeft in de regering-Vervoort”, besluit Mathias Vanden Borre.