1. Politie en parket dichter bij elkaar
    De eerste grote aanpassing is de scheidingslijn tussen politie en justitie. “Het werk van de politie is criminelen vatten, dat van justitie is criminelen bestraffen. Waar leggen we de scheidingslijn tussen die twee?” vraagt Jan Jambon. Voor het antwoord op die vraag zoekt hij inspiratie in Nederland, waar het parket dichter tegen de politie aanschurkt. “De uitdaging is om zo de informatiedoorstroming vlotter te laten verlopen”, zei de voormalige minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid.
     
  2. Commissaris-generaal is echte baas
    Daarnaast wil de N-VA een efficiëntere structuur voor de federale politie. Met de commissaris-generaal als echte overkoepelende baas. “Zoals in Antwerpen, waar de Antwerpse korpschef de leiding heeft over zowel de politie als de gerechtelijke politie”, legde Jambon uit.
     
  3. Minder lokale politiezones
    Een derde punt is de vermindering van het aantal politiezones. Momenteel telt dit land 186 lokale politiezones. Jambon wil die herleiden tot 60 à 70 zones. “Zo geven we de politiezones meer slagkracht”, zei hij aan de radio.
     
  4. Meer lokale armslag tegen criminele netwerken
    Tot slot wil de N-VA de burgemeesters meer armslag geven in de strijd tegen criminele netwerken. Zij moeten de macht hebben om vergunningen te weigeren aan malafide handelaars en horeca-uitbaters die zich op hun grondgebied willen vestigen.

Volgens kandidaat-premier Jambon zijn die maatregelen nodig om onze veiligheidscultuur te versterken. “De veiligheidsinfrastructuur evolueert voortdurend. Criminelen zitten niet stil, de maatschappij mag ook niet stilzitten”, besloot Jan Jambon.