Internationaal rapport maakt actie tegen homovervolging in Tsjetsjenië mogelijk

Door Piet De Bruyn op 29 juni 2018, over deze onderwerpen: Holebi's en transgenders, Anders durven denken en doen
regenboogvlag

“Een grote doorbraak voor de onmenselijke behandeling van Tsjetsjeense holebi's", zegt Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn over zijn rapport dat goedgekeurd werd in de Raad van Europa. Een jaar geleden werd duidelijk dat in Tsjetsjenië homo's stelselmatig worden opgepakt, mishandeld en zelfs vermoord. Het rapport maakt internationale actie tegen deze misdaden mogelijk.

Wat staat er in het rapport?

Het rapport stelt vast dat, ondanks eerdere politieke druk, Rusland heel weinig deed om de mensenrechten in Tsjetsjenië te beschermen. Het rapport geeft de Raad van Ministers de opdracht zelf een onderzoek te starten indien Rusland dat weigert of doet op een wijze die niet beantwoordt aan de voorwaarden die in het rapport worden aangegeven.

Bescherming bieden aan slachtoffers

“Tegelijkertijd vraagt het rapport aan alle 47 lidstaten van de Raad van Europa om asiel te verlenen aan Tsjetsjenen die slachtoffer werden van deze gruwelijke golf van homovervolging en hen bescherming te bieden”, zegt Piet De Bruyn. “Onder impuls van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken doen we dat al.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is