Informeren boven verwijderen: Jong N-VA zorgt voor duiding bij Leopold II-standbeelden

Door N-VA op 9 juni 2020, over deze onderwerpen: Diversiteit
Leopold II-monument in Brussel

“Het is noodzakelijk om de donkere pagina’s van onze geschiedenis te blijven duiden. Hoe pijnlijk die ook zijn.” De N-VA-jongeren brachten afgelopen weekend duidingsborden aan bij standbeelden van Leopold II in Brussel, Bergen en Namen. “Zo willen we afstappen van het idee dat deze beelden een plaats van verering zijn”, zegt initiatiefnemer Gernot Dornez.

Geen plaats van verering

De N-VA-jongeren plaatsen duidingsborden in het Nederlands en in het Frans. Zo willen ze de gruweldaden van de koning, in Congo en daarbuiten, aankaarten. “Met dit initiatief willen we de nodige en correcte duiding brengen bij de standbeelden van Leopold II. Zo willen we afstappen van het idee dat deze beelden een plaats van verering zijn”, aldus Gernot Dornez, “Via duiding moeten deze beelden dienen als een constante herinnering wat racisme kan teweegbrengen in onze maatschappij.”

Koninklijke wanpraktijken

“Maar ook op vlak van onderwijs zijn er nog punten van verbetering. Dit zien we dan ook niet als een ‘of’ maar een ‘en’ verhaal. Zo willen we dit linken aan meer lessen in het middelbaar over de koninklijke wanpraktijken”, vult mede-initiatiefnemer Laurens Neyens aan.

Donkere bladzijden blijven duiden

“Wij brachten duidingsbordjes aan, maar er zijn nog andere laagdrempelige manieren. Door bijvoorbeeld QR-code stickers aan te brengen op de standbeelden die de lezers leiden naar een website met getuigenissen van de gekoloniseerde bevolking en kolonisatoren,” aldus nationaal bestuurslid Glen De Waele. “Het is namelijk noodzakelijk om deze donkere pagina’s van onze geschiedenis te blijven duiden. Hoe pijnlijk die ook zijn. Een reflex die in Vlaanderen gelukkig enkele jaren geleden al gemaakt is, nu koning minnend Brussel en Wallonië nog. Met deze actie reiken we hen alvast een voorbeeld hoe het wel kan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is