Herschikking politiezones stap dichterbij

Door Koenraad Degroote op 19 januari 2016, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Veiligheid, Politie
Herschikking politiezones stap dichterbij

Steden en gemeenten kunnen binnenkort uit hun politiezone treden om zich aan te sluiten bij een andere zone. Een fusie van politiezones was al mogelijk, maar de optie om uit de bestaande zone te treden en bij een andere aan te sluiten nog niet. De herschikking kan enkel binnen hetzelfde gerechtelijk arrondissement. Het totale aantal politiezones (190) mag ook niet toenemen.

“Sinds de politiehervorming is de maatschappij aanzienlijk gewijzigd”, stelt Kamerlid Koenraad Degroote, die het initiatief nam voor het voorstel. “Daardoor zijn er nieuwe veiligheidsbehoeftes ontstaan, die van gemeente tot gemeente kunnen verschillen. Wij willen daarom de steden en gemeenten de kans geven om zich te verenigen op basis van dezelfde maatschappelijke behoeftes.”

De vraag om te fuseren nam de voorbije jaren een hoge vlucht, omdat kleine politiezones zowel organisatorisch als financieel moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. Fusies zijn dus noodzakelijk om de basispolitiezorg te garanderen. Om steden en gemeenten de nodige tijd te geven om voor- en nadelen van een fusie of defusie te onderzoeken, vraagt Degroote wel om de huidige deadline van 1 januari 2017 te verlengen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is