Sociale zekerheid uitzuigen

De nieuwe regels dreigden een bom te plaatsen onder onze eigen sociale zekerheid. Werknemers uit de EU zouden al na één dag werken aanspraak kunnen maken op een werkloosheidsuitkering “Dit zou onze sociale zekerheid volledig leegzuigen. Gelukkig is dit nu van tafel. Ik ben blij dat er vandaag voldoende collega’s met gezond verstand in het halfrond aanwezig waren”, zegt Europarlementslid Stevens.

Topbestemming voor welvaartstoeristen

Een ander heikel punt was de mogelijkheid om werkloosheidsuitkeringen gedurende zes maanden mee te nemen naar het thuisland. “Vlaanderen heeft een op exportgerichte economie, maar het is niet de bedoeling dat onze sociale zekerheid een exportproduct wordt. Het kan niet zijn dat de hardwerkende Vlaming met lede ogen moet aanzien hoe zijn belastinggeld naar het buitenland verdwijnt,” zegt Stevens, die vreesde dat België een topbestemming zou worden voor de sociale welvaartstoerist. “De N-VA hamert er al lang op dat België orde op zaken moet stellen en dringend deze uitkeringen moet beperken in de tijd.”

De onbegrijpelijke principes van CD&V

De houding van de CD&V vindt Helga Stevens dan ook compleet onbegrijpelijk. Zij stemden immers tégen de oproep van Stevens. Het is duidelijk dat deze nieuwe regels in het bijzonder voor België heel nefast zouden zijn. “Maar blijkbaar is eender welk akkoord voor de CD&V belangrijker dan een goed akkoord. Kris Peeters mag dan luid roepen dat een dag of een maand werkvereiste onaanvaardbaar is, maar de daad bij het woord voegen blijkt te moeilijk. Marrakeshpartijen en principes, het blijft een moeilijke combinatie”, besluit Helga Stevens.