Grote belangstelling voor ‘Plaasmoorde in Zuid-Afrika’

Door Peter Luykx, Karl Vanlouwe op 13 maart 2018, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken, Afrika
plaasmoorden

N-VA Internationaal organiseerde een gesmaakte middaglezing over de schrijnende problematiek van de 'plaasmoorde' in Zuid-Afrika. Centrale gastspreker was Heinrich Matthee, een politiek analist uit Nederland met Zuid-Afrikaanse roots.

De term 'plaasmoorde' duidt op de lange reeks van bloedige overvallen en roofmoorden op boerderijen die reeds enkele decennia in Zuid-Afrika plaatsvinden. De recent door het Zuid-Afrikaanse parlement goedgekeurde onteigeningen van blanke boeren maakt het thema brandend actueel.

Mark Andries leidde de druk bijgewoonde lezing in. Andries is de kabinetschef van Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Zuid-Afrika-kenner. Op gevatte manier gidste hij zijn gehoor door de geschiedenis van de relatie tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika.

Gevolgen voor economie en voedselzekerheid

Vervolgens gaf Heinrich Matthee toelichting bij de realiteit van de boerderijaanvallen. Matthee benaderde de plaasmoorde vanuit diverse invalshoeken. Hij ging in op de gevolgen voor de economie en de voedselzekerheid en legde uit in welk politiek klimaat het geweld plaatsvindt.

Ook op de recente ontwikkelingen ging Heinrich Matthee uitgebreid in. Voor hem is vooral de aantasting van het eigendomsrecht, door te onteigenen zonder compensatie, problematisch. Hij ziet de maatregel als een politieke kunstgreep die Zuid-Afrika economisch niet zal vooruit helpen.

Gebrekkige media-aandacht

Een belangrijke rode draad in zijn betoog was het gebrek aan internationale media-aandacht. Als conclusie maakte de gastspreker duidelijk dat aandacht en actie vanuit de Europese Unie wel degelijk een verschil kunnen maken voor de boerengemeenschappen in Zuid-Afrika.

Het voor- en slotwoord van de geslaagde studiemiddag werden verzorgd door gastheer Peter Luykx: "De plaasmoorde in Zuid-Afrika zijn een prangende problematiek die nog veel te onderbelicht blijft in media en beleidsmatige kringen. De hoge opkomst van vandaag levert hét bewijs dat de belangstelling voor dit thema onder het grote publiek groot is. Ik ben blij dat wij via de cel N-VA Internationaal dit thema opnieuw onder de aandacht hebben kunnen brengen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is