Gegarandeerde dienstverlening: jaar verloren door saboterende spoorbonden

Door Inez De Coninck op 13 oktober 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, NMBS

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) besluit dat de spoorvakbonden méér dan voldoende tijd hebben gekregen om een gegarandeerde dienstverlening uit te werken. Die conclusie trok de N-VA een jaar geleden reeds, toen Kamerlid Inez De Coninck een eigen wetsvoorstel daarvoor indiende. De Coninck is tevreden dat de minister eindelijk tot dezelfde conclusie komt: “Indien men de N-VA toen had gevolgd, dan was er vandaag al een gegarandeerde dienstverlening.”

De vakbonden saboteren al jaren het idee van een gegarandeerde dienstverlening voor de reizigers. In oktober vorig jaar was het al duidelijk dat zij op alle vlakken tegenwerkten. Jean-Pierre Goossens, de voorzitter van ACOD Spoor, zei toen zelfs openlijk dat zij niet gingen meewerken aan eender welk voorstel. En ook na alle tegemoetkomingen blijft de spoorbond zich met hand en tand ertegen verzetten. “De hemel zal eerder naar beneden vallen dan dat het ACOD meewerkt aan een gegarandeerde dienstverlening”, vreest De Coninck.

Forcing voeren

Ongeacht het tijdverlies is De Coninck tevreden dat de minister eindelijk tot hetzelfde besluit komt. “Nu moet hij volop de forcing voeren om die gegarandeerde dienstverlening in te voeren. Daarin mag hij mijn volste steun verwachten. Vele reizigers verwachten dat ook van hem.”

Ondertussen ontwierp de NMBS vier scenario’s om een gegarandeerde dienstverlening toe te passen. “Daaruit blijkt dat een gegarandeerde dienstverlening perfect haalbaar is”, besluit De Coninck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is