Geen dubbele verloning voor NMBS-directeurs

Door Inez De Coninck op 2 januari 2017, over deze onderwerpen: NMBS

NMBS-directeurs die ook topman zijn bij een dochteronderneming van het spoorwegbedrijf ontvangen geen dubbel loon. Daarover kreeg Kamerlid Inez De Coninck uitsluitsel van minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Eerder bleek ook al dat Infrabel-werknemers die zetelen in de raden van bestuur van dochterondernemingen daarvoor geen zitpenning krijgen.

Sommige directeurs bij de NMBS en Infrabel worden ook benoemd in een dochteronderneming. De NMBS waakt erover dat haar directieleden die betrokken zijn bij de activiteiten van die dochterondernemingen, vertegenwoordigd zijn in hun raden van bestuur. Ook voor de financiële directeurs wordt dat toegepast. “Het was onduidelijk of die directeurs een tweede loon ontvingen voor hun mandaat bij de dochteronderneming”, zegt De Coninck. “Maar volgens de bevoegde minister is daar dus géén sprake van.”

Belangenconflicten vermijden

Bij Infrabel moeten de directeurs een charter ondertekenen met een gedragscode voor hun mandaat bij de dochteronderneming, om belangenconflicten tussen de dochteronderneming en het moederbedrijf te voorkomen. Werknemers van Infrabel ontvangen ook géén vergoeding als ze zetelen in de raden van bestuur van dochterondernemingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is