Fictie: ondanks de tragere groei creëert deze regering toch bijna evenveel jobs als voorspeld

De sp.a bezondigt zich ook nu weer aan enkele duidelijke denkfouten: ten eerste zijn de vergeleken periodes niet gelijk. Terwijl het Federaal Planbureau een schatting gaf voor de periode van eind 2014 tot eind 2016, 24 maanden dus, loopt de nieuwe studie van het INR van oktober 2014 tot eind maart 2016, of slechts 18 maanden. Dat geeft een verschil van 30 procent of 20.000 jobs.

Ten tweede ging het Planbureau in die oude studie nog uit van een gemiddelde groei van ons bruto binnenlands product met 1,6 procent, terwijl de werkelijke groei tussen 2014 en 2016 slechts 1,3 procent bedroeg. Bij een reële groei van 1,6 procent zouden er nog ongeveer 15.000 jobs extra bijgekomen zijn.

In een kortere periode en bij een slechtere economische groei heeft deze regering dus toch bijna evenveel jobs gecreëerd als voorspeld. Was die periode even lang geweest en had het bbp de voorziene groei gekend, dan had deze regering zelfs nog 35.000 jobs meer gecreëerd dan voorspeld. In dat verband is het ook goed om voor ogen te houden dat 2016 nog niet om is. De laatste cijfers over werkgelegenheid voorspellen een nog snellere toename van jobs, waardoor het aantal gecreëerde jobs op het einde van dit jaar waarschijnlijk nog een stuk hoger zal uitvallen dan voorspeld.

Conclusie: het economisch herstelbeleid van deze regering werpt overduidelijk wel zijn vruchten af.

Onderwerpen