Volgens de N-VA was het oude systeem dringend aan vernieuwing toe: te complex, verouderd en onrechtvaardig, volgens Vlaams parlementslid Elke Wouters: “Te complex omdat er vroeger meer dan 600 mogelijke uitkeringsbedragen mogelijk waren. Verouderd omdat het vooral gefocust was op grote gezinnen. En onrechtvaardig omdat een sociale toeslag niet werd gegeven op basis van het inkomen, maar op basis van het statuut.”

Drie keer meer budget voor sociale toeslagen

“In het nieuwe systeem wordt meer dan 10 procent van het budget voorzien voor sociale toeslagen. Tot voor de hervorming was dat amper 3,4 procent. Dat is dus een verdrievoudiging”, vertelt Vlaams Parlementslid Wouters. Ook werkende ouders met een lager inkomen maken vandaag aanspraak op zo’n sociale toeslag. “We kijken nu naar het inkomen van een ouder, niet langer naar het statuut. Hierdoor zullen 85.000 extra gezinnen zo’n toeslag ontvangen. Dat is liefst een verdubbeling. Deze Vlaamse Regering is dus een sociale regering.”

Hoger basisbedrag

Voor elk kind wordt met het Groeipakket een gelijk basisbedrag voorzien. “Vroeger was het zo dat je voor het tweede, derde of zelfs vierde kind meer kinderbijslag kreeg dan voor het eerste kind. Dat is ten eerste onrechtvaardig omdat voor onze partij elk kind gelijk is, en ten tweede is het niet aangepast aan de gezinscontext van vandaag. Gezinnen worden steeds kleiner en daaraan was het oude systeem niet aangepast”, besluit Elke Wouters.