De eerste zondag van september staat in het teken van de Gordel in de Vlaamse Rand. Het is geen sportmanifestatie zoals er vele anderen zijn, want de Gordel viert ook het groene en het Vlaamse karakter van de Rand. 

Focusregio Druivenstreek

De originele boodschap van de Gordel blijft hetzelfde, maar het aanbod voor de deelnemers wordt voortdurend vernieuwd. Dit jaar is de Druivenstreek de ‘focusregio’ van de Gordel. In Overijse zal een grote evenementenlocatie dienen als trekpleister en in verschillende gemeenten in de streek komen er sfeerpunten. Nieuw dit jaar is een indrukwekkend ‘trailparcours’ van wel 20 kilometer, dat avontuurlijke lopers over onverharde paden door de hele Druivenstreek loodst. 

De Vlaamse Rand boomt

Deelnemers van de Gordel kunnen niet alleen genieten van al het groen in de Vlaamse Rand: ze kunnen dat groene karakter ook mee helpen versterken. Wie zich registreert via www.devlaamserandboomt.be zorgt voor de aanplanting van een extra ‘Gordelboom’ per geregistreerde deelnemer. “We hadden aanvankelijk de ambitie om deze regeerperiode 100.000 extra bomen en struiken te planten in de Vlaamse Rand, maar wegens succes hebben we die ambitie ondertussen verdubbeld”, zegt Weyts. “We hebben nu de campagne ‘De Vlaamse Rand boomt’ om nog eens een extra 100.000 bomen en struiken te planten. De deelnemers van de Gordel kunnen ook hun steentje bijdragen.”