De initiële verdeelsleutel van het fonds was gebaseerd op de parameters die gehanteerd werden voor de verdeling van het Europese coronaherstelfonds. Het hergebruik van die parameters zijn echter een miskenning van onze noden, klaagt Loones aan: “Wanneer een juistere verdeelsleutel gebruikt zou worden, die wel rekening houdt met energieafhankelijkheid en bevolkingscijfers, dan zou België volgens simulaties van de commissie kunnen rekenen op 506 miljoen euro. We krijgen uiteindelijk maar 282 miljoen euro.”

Beschamend

De federale regering heeft dus maar 13 miljoen euro meer uit de brand gesleept. Ter vergelijking: Nederland krijgt na onderhandelingen 175 miljoen euro meer dan eerst voorzien. Polen krijgt zelfs 2,7 miljard euro, zowat 1,7 miljard euro meer dan gepland. “Zeggen dat je strijdt om 237 miljoen euro extra te krijgen, maar buiten komen met slechts 13 miljoen meer… dat is gewoon beschamend”, klaagt Loones aan. “282 miljoen in plaats van de verhoopte 506 miljoen, opnieuw heeft Vivaldi slecht onderhandeld aan de Europese tafel.”

“Waarom komt premier De Croo niet forser op voor onze eigen noden? Waarom sluit hij steeds Europese akkoorden waarin België onderbedeeld wordt? En dat terwijl België al gigantische begrotingstekorten en schulden opstapelt”, vraagt Sander Loones zich af.