Coronavirus brengt bevoorrading geneesmiddelen in gevaar, N-VA pleit voor noodvoorraad

Door Kathleen Depoorter, Frieda Gijbels op 13 februari 2020, over deze onderwerpen: Medicijnen, Buitenlandse handel
Apotheker

“De regering moet een noodvoorraad van antibiotica inslaan.” Kamerleden Kathleen Depoorter en Frieda Gijbels zijn bezorgd dat het coronavirus de bevoorrading van medicijnen in het gedrang brengt. “China is veruit de grootste leverancier van grondstoffen voor geneesmiddelen. Zonder de Chinese fabrieken, geen paracetamol, cholestrolverlagers en antibiotica.”

Alarmerende signalen

Heel wat van die Chinese fabrieken staan in de provincie Hubei, waarin de getroffen stad Wuhan ligt. “Los van de bedenking of we als Europeanen vandaag te afhankelijk geworden zijn van de Chinese markt, moeten we ons voorbereiden op een aantal voorraadbreuken in de nabije toekomst”, waarschuwen beide N-VA-Kamerleden. Ze hebben al alarmerende signalen opgevangen. “Zo meldt het Duitse ‘Tageschau’ dat de fabriek van United Laboratories op het ‘laagste niveau’ produceert. Die fabriek is een grote producent van de grondstof voor alle antibiotica die wereldwijd worden gebruikt,” stelt Kathleen Depoorter.

Geen Belgische maatregelen

Samen met haar collega Frieda Gijbels roept ze de federale regering op om een noodvoorraad in te slaan. Wanneer fabrieken lang stil liggen, heeft dat onmiddellijke gevolgen op de verwerking van die grondstoffen tot gebruiksklare medicijnen. “In de Amerikaanse Senaat vond daarover een hoorzitting plaats, in België is hierover nog met geen woord gerept en zijn er bij ons weten ook geen maatregelen genomen.”

Nalatig beleid

Voor Frieda Gijbels getuigt de Belgische aanpak van nalatig beleid. “Ik heb minister De Block meermaals aangemaand tot actie, in een screening van het WHO over de mate waarin een land voorbereid is op de uitbraak van een epidemie of pandemie scoort België een nul en ook hier wordt geen actie ondernomen. Dat is ronduit schandalig!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is