Geen respect voor de EU

China heeft helemaal geen respect voor de EU, concludeert Kanko. “Het is tijd voor een strategische analyse van onze relatie met dit land. De Chinese Draak laat zich niet temmen, maar wij ook niet. De EU moet beseffen dat we anders op die manier aan de wereld tonen hoe wij graag behandeld worden.”

Europarlementslid Kanko reageert geschokt op het Chinese manoeuvre. “Als lid van de mensenrechtencommissie ben ik solidair met mijn collega’s die persoonlijk gesanctioneerd werden door de Chinese regering. Blijkbaar is het verdedigen van mensenrechten, vrije meningsuiting en de rechtsstaat een misdaad die bestraffing verdient volgens China.”

China niet bereid internationale regels te volgen

De Europese Unie, Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell en de leiders van de EU-instellingen moeten deze maatregelen ten strengste veroordelen, vindt Kanko. Deze escalatie door de Chinese regering bevestigt dat zij niet bereid zullen zijn om internationale regels te volgen. Westerse principes over transparantie, mensenrechten en vrije meningsuiting krijgen als antwoord: desinformatie, onderdrukking en ontkenning.

Strategische analyse is nodig

Maandag sprak de EU volgens Kanko terecht sancties uit tegen China voor de evidente mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren en in Hongkong. Geplaatst tegenover haar verantwoordelijkheid heeft de Chinese regering geantwoord met misprijzen en agressie. "De EU moet dringend een volledige strategische analyse maken van onze economische zwakheden en veiligheidsrisico’s. We moeten onze belangen en investeringen diversifiëren opdat onze economische toekomst minder met die van China zou samenhangen, nu dat land steeds verder wegdrijft van internationale normen”, besluit Assita Kanko.