Bourgeois: “Wallonië speelt met de welvaart van Vlaanderen. EU moet het verdrag splitsen”

Door Geert Bourgeois op 6 februari 2020, over deze onderwerpen: Europees beleid, Buitenlandse handel
Mercosur

Het Waals Parlement verzet zich tegen het handelsakkoord tussen de EU en de Mercosur-landen. Europees Parlementslid Geert Bourgeois is niet te spreken over die negatieve houding: “Wallonië speelt met de welvaart van Vlaanderen. Dit is CETA-revisited.”

De Europese Unie heeft een Handelsakkoord Een akkoord tussen twee of meer landen of regio’s, ter bevordering van de wederzijdse handelsstromen en vrijhandel. Daarin maken zij basisafspraken over de markttoegang en het wegwerken van handelsbarrières. In meer complexe handelsakkoorden wordt niet alleen onderhandeld over die handelsvoorwaarden zelf, maar bijvoorbeeld ook over een gemeenschappelijke markt of over investeringen. Sinds het Verdrag van Lissabon, dat eind 2009 in werking trad, is het onderhandelen en afsluiten van handelsakkoorden met partijen van buiten de EU een exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie. handelsakkoord met de douane-unie van de Mercosur-landen: Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. Het Waals Parlement verzet zich tegen dit handelsakkoord.

Vlaanderen niet langer onnodig gijzelen

Europarlementslid Geert Bourgeois vraagt om lessen te trekken uit het Waalse CETA-debacle en het handelsverdrag op te splitsen: “Handel is een exclusieve bevoegdheid van de EU. Door het verdrag te splitsen in een handels- en een investeringsluik, dat een gemengde bevoegdheid is, kan de discussie ontmijnd worden en hoeft Vlaanderen niet onnodig gegijzeld te worden door het protectionistisch verzet vanuit Wallonië”, stelt Bourgeois voor. Voor het investeringsluik moeten alle landen toestemming geven, voor het handelsluik kan de EU exclusief bepalen. Een blokkering van het handelsakkoord betekent slecht nieuws voor Vlaanderen, waar een derde van de jobs afhangen van uitvoer.

Hefboom voor mensenrechten

Bourgeois ziet nog andere voordelen in het handelsakkoord: “Het akkoord kan net dienen als hefboom voor mensenrechten, arbeidsrechten, duurzaamheidscriteria en productnormen”, gelooft hij. “Zonder de Mercosur-onderhandelingen was Bolsonaro al lang uit het akkoord van Parijs gestapt. Dit belet niet dat de EU druk blijft uitoefenen en de situatie op de voet volgt vooraleer tot goedkeuring over te gaan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is