Waar wachten we nog op?

Ondertussen is het nog steeds wachten op het eigen wetsontwerp dat federaal minister Van der Straeten (Groen) maanden geleden beloofde. “Maar we hebben daar nog geen enkele tekst van gezien. Als de minister ons parlementaire werk keer op keer opschort, kan ze toch tenminste haar eigen voorstel met ons delen?”, zucht Wollants. “De wetsvoorstellen liggen op tafel en er is momenteel een brede meerderheid in de Kamer. Waar wachten we dan op? Of gaan de meerderheidspartijen zich keer op keer laten gijzelen door groene dogmatici?” 

Nucleaire innovatie blijft dode letter

Wollants merkt daarnaast op dat ook de financiering van de beloofde SMR-centrales nog steeds niet in orde is. Premier De Croo (Open Vld) beloofde een bedrag van 100 miljoen euro aan het studiecentrum SCK CEN in Mol, maar staatssecretaris Thomas Dermine (PS) verklaarde in de Kamer dat de helft van dat budget doorgesluisd werd naar het European Space Agency om een Waalse astronaut in de ruimte te krijgen. 

“Ondanks alle aankondigingspolitiek blijft de ambitie van de regering-De Croo om in te zetten op nucleaire innovatie nog steeds dode letter”, besluit Wollants.