Al voor het tweede jaar op rij hield Bart De Wever zijn nieuwjaarsboodschap voor de camera, zonder publiek. Toch klonk hij optimistisch over het verloop van de pandemie: “Er gloort voorzichtige hoop. In de eerste plaats dankzij de Vlamingen, die massaal op het appel waren om zich te laten vaccineren en die zich zo beschermden tegen zware ziekte en dood. Als we geluk hebben, wordt covid volgens de experten weldra een endemie in plaats van een pandemie. En dan kunnen we het aanpakken zoals de jaarlijkse griep. Dan wenkt eindelijk weer het vrije leven zonder beperkingen.”

Hamer en aambeeld

Maar niet alleen ons dagelijks leven moet weer normaal worden. Dat geldt volgens Bart De Wever ook voor het politieke debat, dat door corona hevig gepolariseerd is, met extreme standpunten aan beide zijden. “De N-VA zat in die polarisering vaak tussen hamer en aambeeld”, aldus Bart De Wever. Hij wees in zijn toespraak ook op de moeilijke positie waarin de Vlaamse Regering zich vaak bevond in deze crisis: “Niet alle beslissingen waren de beslissingen van ons hart.”

Vlaanderen bleef besturen

“Maar”, zegt hij, “in Vlaanderen bleef men wel besturen.” De voorzitter verwijst naar verschillende Vlaamse dossiers die succesvol werden afgerond: de begrotingsbesprekingen, het relanceplan, een haalbaar en betaalbaar klimaatplan en activeringsmaatregelen als de loonbonus en de verplichte gemeenschapsdienst na langdurige werkloosheid. Maar ook de verplichte taalscreening in de derde kleuterklas, waarmee ons Vlaams inburgeringsbeleid ingang vindt in het onderwijs: “Want de Nederlandse taal verbindt ons allemaal.”

Vergissing van de eeuw

Voor de paars-groene federale regering is Bart De Wever dan weer snoeihard: “Ze staat roerloos terwijl de afgrond nadert. Er komen geen levensnoodzakelijke hervormingen van onze arbeidsmarkt en onze sociale zekerheid. We gaan naar het grootste begrotingstekort van heel Europa. Het spaargeld van de mensen verdwijnt als sneeuw voor de zon, terwijl de prijzen in de supermarkt pijlsnel stijgen. En dan gaat deze paars-groene regering nog de goedkoopste en meest klimaatvriendelijke energiebron afvoeren en ons afhankelijk maken van vervuilend gas. De vergissing van de eeuw.”

Duidelijke keuze

Ondanks de grote opofferingen die Vlaanderen doet, ziet Bart De Wever dat men in de 21ste eeuw federaal al voor het tiende jaar gaat besturen zonder Vlaamse meerderheid. “We krijgen geen respect.” De voorzitter roept dan ook op om een duidelijke keuze te maken. Een keuze voor Vlaanderen. “Het is tijd om te kiezen. Vivaldi moet verdwijnen.” De voorzitter ziet de komende bestuursverkiezingen alvast als een eerste ideale springplank om onze afdelingen te versterken. En in de loop van dit jaar volgt dan ook het traject richting het grote partijcongres in mei 2023. “We moeten er vol voor gaan!”

Download hier de integrale toespraak van Bart De Wever (PDF-bestand, 30 kB). Of beter nog: herbekijk die speech op Facebook of YouTube.