Bart De Wever over federale formatie in De Zevende Dag: “Ik geloof geen snars van de beloofde staatshervorming”

Door Bart De Wever op 6 september 2020, over deze onderwerpen: Democratie
Bart De Wever in De Zevende Dag

“Tot 2024 zal Vlaanderen voor 12 van de 16 jaar bestuurd worden zonder meerderheid. We zorgen voor 83 procent van de export, 70 procent van de belastingen en miljarden Transfers De geldstromen van Vlaanderen naar Brussel en Wallonië worden transfers genoemd. De transfers via de federale begroting, de financieringswet en de sociale zekerheid zouden tussen 6 en 7 miljard euro per jaar bedragen. En zelfs tot 11 miljard euro, als je de afbetaling van de schuld meetelt. De omvang van de transfers wordt steeds betwist van Franstalige zijde of de transfers worden gewoon als solidariteit afgedaan. Een studie van Vives (KULeuven) toonde aan dat de transfers de solidariteit niet dienen, maar verlammend werken op de groei van zowel de Waalse als de Vlaamse economie. transfers . Als merci worden we in de minderheid gesteld door een Franstalig gedomineerde regering.” N-VA-voorzitter Bart De Wever toonde zich in De Zevende Dag allesbehalve optimistisch over de nieuwe federale regering waarover de traditionele partijen onderhandelen.

Gevolgen voor Vlaamse Regering

Volgens De Wever is het ongezien dat in een land de twee grootste partijen aan de kant geschoven worden. Hij oordeelt hard over de Vlaamse partijen in dat project, in het bijzonder Open Vld, maar ook CD&V. Indien beide partijen in een federale regering stappen zonder de N-VA, kan dat gevolgen hebben voor de Vlaamse Regering, waarschuwt De Wever. “Gelukkig ligt het Vlaams regeerakkoord tot in de details vast.”

Staatshervorming onderhandelen met 19de-eeuwse belgicist

Op het aanbod van CD&V-voorzitter Joachim Coens om mee over een staatshervorming te onderhandelen, reageert de N-VA-voorzitter ongelovig. “Ik geloof geen snars van de beloofde staatshervorming. Met George Louis Bouchez, een 19de-eeuwse belgicist die van meet af aan alles saboteerde en vandaag al zegt dat Sophie Wilmès premier moet blijven, onderhandel je geen staatshervorming.”

Bekijk het volledige gesprek met Bart De Wever in De Zevende Dag.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is