De open brief van Engie zet de deur op een kier voor de verlenging van de kerncentrales, zegt De Wever, als er tegemoetkomingenzijn in het regelgevende kader. “Voor mij geen probleem. Maar de hoofdvraag is: ‘Waarvan wordt Engie het rijkst? Door goedkope kernenergie te produceren? Of door honderden miljoenen euro subsidies te tanken van mevrouw Van der Straeten om zeer vuile gasenergie te produceren? Dit bedrijf krijgt een Win for Life in ruil voor de kernuitstap.”

Kwestie van politieke wil

Voor de verlenging van de kerncentrales zijn onder andere een milieueffectenrapport en een publieke consultatie nodig. Engie zegt dat dit vijf jaar duurt, tenzij de termijnen verkort worden. “Als mevrouw Van der Straeten het regeerakkoord zou uitvoeren, dan had ze het milieueffectenrapport en de publieke consultatie al lang in gang kunnen zetten. Nu moet daar nog aan begonnen worden”, zegt De Wever: “Er zijn veel experts en mensen binnen Engie die me anoniem melden dat het wél nog mogelijk is om de kerncentrales te verlengen. Het is een kwestie van politieke wil. Maar e bedrijf dat massaal subsidies kan tanken, zal nu natuurlijk niet meer dat pad willen opgaan.”

Paars-groene wet uit 2003 bron van alle kwaad

Tijdens de onderhandelingen voor een paars-gele regering in 2020 was iedereen het erover eens dat de kerncentrales verlengd moesten worden, ook de socialisten en de christendemocraten, zegt De Wever. “Zowat iedereen vond dat die dwaze paars-groene wet van 2003 op de kernuitstap moest worden herzien. Dat is de bron van alle kwaad. Maar dan is men met Groen in zee gegaan om De Croo premier te kunnen maken.”  

Tegen alle logica in

De Wever wijst erop dat in het regeerakkoord staat dat alle opties onderzocht moeten worden. “Wat stel ik vast? Er is maar één ding onderzocht en dat is de sluiting van de kerncentrales. Dat is tegen alle logica in. Het zal duurder worden, er is minder zekerheid van onze stroomvoorziening, en we worden geopolitiek afhankelijk van Poetin en Loekasjenko om gas te leveren. In de hele wereld zien we een nucleaire renaissance omdat iedereen terecht focust op CO2-uitstoot. We moeten massaal elektrificeren, maar dé bron om dat klimaatneutraal te doen, wil men niet. We worden de vuilste en duurste zonder één logisch argument.”

Regering stort dit land in totale onzekerheid

Om de sluiting van de kerncentrales op te vangen, is er nog geen enkele gigawatt zekere vervanging. Dat is desastreus voor ons land, duidt De Wever. “We hebben de grootste petrochemische cluster in Europa. Als daar één seconde de energie onderbroken wordt, liggen die installaties zes weken stil. De federale regering stort dit land in totale onzekerheid.”

Hoe het verder moet, is voor De Wever duidelijk. “Men moet op een ernstige manier gaan praten met Engie. Maar liefst niet door De Croo, die daar een natte dweil, geprepareerd door Groen, in zijn gezicht kreeg. Zolang er een zak geld klaar ligt in ruil voor een kernuitstap is dit niet ernstig.”