Bart De Wever eert overleden Flor Van Noppen: "Wij zetten zijn strijd verder!"

Door Bart De Wever op 22 september 2014, over deze onderwerpen: N-VA
Flor Van Noppen

Met het overlijden van oud-Kamerlid Flor Van Noppen verliest de N-VA niet alleen een politieke kracht, maar vooral een warme mens en een sterke persoonlijkheid. Flor stierf aan de gevolgen van de ongeneeslijke ziekte MSA (multiple systeem atrofie). Het was zijn laatste politieke wens dat de N-VA zijn persoonlijke strijd zou voortzetten tegen MSA en weesziekten in het algemeen, waar minder dan vijftig op de honderdduizend mensen door getroffen worden. “Wij zullen die wens met ingetogenheid en daadkracht honoreren”, belooft N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Flor begon zijn politieke carrière aan het einde van de jaren negentig, toen hij als woordvoerder bij ID21 aan de slag ging. Na de splitsing van de Volksunie koos hij, samen met Dessels burgemeester en goede vriend Kris Van Dijck, voor de N-VA.

Voor voedselveiligheid en dierenwelzijn
Flor was graag gezien in zijn thuisgemeente Dessel, en sterk verankerd in de Kempen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in 2006 schepen werd in zijn geliefde Dessel en een jaar later ook verkozen werd in de Kamer. Daar zette hij het werk van zijn vermoorde broer, de veearts Karel Van Noppen, verder. Voedselveiligheid en dierenwelzijn waren zijn absolute prioriteiten.
 
“De manier waarop hij de moord van zijn broer verwerkte en de daders wist te vergeven, is weinigen gegeven”, getuigt Bart De Wever. “Ook de openheid en het optimisme waarmee hij met zijn slepende ziekte omging, getuigen van wilskracht en doorzettingsvermogen. Flor wist dat hij voor een verloren strijd stond, maar hij ging die niettemin dapper aan. De moed waarmee hij bij zijn afscheid van de Kamer nog een laatste maal het woord nam om aandacht te vragen voor zijn verschrikkelijke ziekte, liet niemand onberoerd.”

Onverwoestbaar karakter
Veel van zijn collega-Kamerleden, uit alle fracties, zullen Flor ook herinneren als een ongelofelijk warme man, die altijd klaar stond met een troostend of opbeurend woordje. Iemand die zelfs in de meest uitzichtloze situaties het positieve zag.

Een man ook, met een immens solide persoonlijkheid. Want achter zijn zachte verschijning school een onverwoestbaar karakter. “Kort voor zijn overlijden brachten Kris Van Dijck, Jan Jambon en ikzelf nog een bezoek aan Flor. We zagen een onbevreesde en goedlachse man. Zelfs in het zicht van het onvermijdelijke bleef Flor wie hij was. Het maakte een diepe indruk op ons”, besluit De Wever.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is