Elk kind moet zichzelf kunnen zijn

“Hoe kan je blijven volhouden dat je voor homorechten opkomt of zelfbeschikkingsrecht steunt als je niet streng bent met Orban? Als EU is het belangrijk om eenduidig homorechten te verdedigen. Wie dat soort basiswaarden ondergraaft, maakt het makkelijker voor bijvoorbeeld islamisten om onze Westerse waarden in vraag te stellen. Dat is bijzonder schadelijk”, zegt Assita Kanko.

Europarlementslid Kanko noemt het hartverscheurend hoe LGBT+-mensen emotioneel onderdrukt of verwaarloosd worden. “Onze kinderen moeten opgroeien in een wereld waar iedereen zichzelf kan zijn en het niet uitmaakt op wie je verliefd bent.”

LGBT+-mensen zijn geen tweederangsburgers

Orban heeft er volgens Assita Kanko zelf baat bij om bij de EU te blijven en hoopt dat hij gebruik maakt van de terechtwijzing om het nodige te doen. “Wie lid wil zijn van de Europese Unie moet ook de waarden en normen van de EU respecteren. LGBT+-mensen zijn geen tweederangsburgers. Er was een tijd dat Hongarije heel Europa betoverde met de pianoklanken van Franz Liszt, nu krijgen we de dissonante stem van Orban en zijn aanhangers en het doet pijn aan de oren.”

Voor Europarlementslid Kanko is de kous niet af met enkel een strenge vingerwijzing. “Enerzijds zie ik hier collega’s triomfantelijk rondlopen met voorpret bij de strenge terechtwijzing van het Hongarije van Orban bij de stemmingen van woensdag. Maar we zijn er nog niet. Ik zal blij zijn wanneer Orban plooit en de mensenrechten triomferen.”

Europese waarden helder omschrijven

“We willen uiteraard liefst de Hongaren binnen de EU houden, maar er zijn wel enkele waarden die men dan dient te onderschrijven. Als we die waarden als EU al niet helder kunnen definiëren, wordt het overigens ook veel moeilijker om die waarden uit te dragen naar bijvoorbeeld nieuwkomers. Het is dus in ons aller belang dat we dat wél doen”, besluit Kanko.