Asbestafval kan binnenkort enkel nog verpakt afgeleverd worden

Door Freya Perdaens op 20 november 2020, over deze onderwerpen: Asbest, Leefmilieu, Afval, Veiligheid
Freya Perdaens

Van 23 tot 29 november is het de ‘Week van de Afvalophaler en Parkwachter’. Een ideale gelegenheid om over heel Vlaanderen respect te tonen voor wat deze mensen allemaal doen om ons afval te verwerken. Vlaams Parlementslid Freya Perdaens komt alvast met een primeur. Binnenkort kan asbestafval enkel nog verpakt afgeleverd worden in de containerparken. “Dat is positief omdat het de veiligheid voor de klant én de parkwachter bevordert”, aldus Perdaens.

Vanaf 1 augustus moest de burger zijn asbestafval bij de Kempense afvalverwerker IOK al verpakt afleveren en vanaf 1 oktober geldt dat ook bij IVAREM in de regio Mechelen. Vlaams Parlementslid Freya Perdaens vroeg aan bevoegd minister Zuhal Demir naar de situatie bij andere afvalbeheerders.

Minister Demir, die onlangs nog 124 miljoen euro vrijmaakte voor asbestverwijdering, gaf aan dat ze een omzendbrief stuurt om deze goede praktijk uit te breiden naar alle afvalintercommunales. “Die omzendbrief vormt de actualisering van de omzendbrief uit 2008 over de inzameling van asbestcement op recyclageparken,” geeft Perdaens mee, “en dat is nodig in het kader van veiligheid.”

Mensen vooraf verwittigen

De meeste afvalintercommunales en gemeenten springen onmiddellijk op de kar, sommige werken met een overgangsperiode en enkele wachten nog op de omzendbrief. “Communicatie is enorm belangrijk”, zegt Perdaens. “De mensen mogen niet plots onwetend met onverpakt asbestafval aan de poort staan, daarom vroeg ik de minister wat daarrond zou gebeuren.” Vermits de verplichting uiterlijk zes maanden na de omzendbrief ingaat, hebben de besturen zolang de tijd om via hun website en andere nieuwskanalen mensen te verwittigen. “Positief is dat de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG en Interafval de lokale besturen in hun communicatietrajecten zullen ondersteunen. Dat bevordert de uniformiteit van communicatie.”

Week van de afvalophaler

Perdaens is vooral blij met dit nieuws te kunnen komen bij de start van de Week van de Afvalophaler en Parkwachter. “Ik gaf de vuilnisophalers bij hun laatste passage thuis al een zakje snoepjes mee om hen te bedanken voor al die kilo’s die zij dagelijks versjouwen. Ik ben blij dat ik hen ook dit goede nieuws rond het asbestafval kan meegeven.” Uit een rondvraag van de VVSG en Interafval blijkt dat het afgelopen jaar bijna 9 op 10 recyclageparkwachters en afvalophalers met verbale of fysieke agressie te maken kregen. Freya Perdaens roept daarom alle Vlamingen op om even stil te staan bij wat deze mensen allemaal voor ons doen en dat zij hun respect hiervoor tonen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is