Andries Gryffroy: “Technologie inzetten blijft nodig om misbruiken kmo-portefeuille op te sporen”

Door Andries Gryffroy op 28 december 2020, over deze onderwerpen: Ondernemen, Technologie
Andries Gryffroy

“De kmo-portefeuille is een goed instrument om ondernemingen te steunen bij het verhogen van hun efficiëntie en productiviteit. 10,5 procent van de Vlaamse ondernemingen hebben gebruik gemaakt van de kmo-portefeuille. Het is goed dat veel Vlaamse ondernemingen er beroep op doen”, stelt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy. “Toch blijft het jammer dat een kleine minderheid hiervan misbruik maakt, dit bevordert het imago van het ondernemerschap niet.” In 2019 werden immers bij 308  dossiers misbruik ontdekt waarbij een bedrag van bijna 1 miljoen euro werd teruggevorderd.

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor men als ondernemer financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan het gaan om bijvoorbeeld opleidingen en adviesdiensten. Helaas wordt soms ook misbruik gemaakt van deze  goede maatregel. Om die misbruiken op te sporen en tegen te gaan, wordt sinds kort gebruik gemaakt van een fraudedetectiesysteem op basis van Artificiële intelligentie (AI) Artificiële intelligentie of kunstmatige intelligentie. Een specifieke tak binnen de computerwetenschappen die zich toelegt op de ontwikkeling van machines of computerprogramma’s met een lerend vermogen. artificiële intelligentie (AI) .

Forse stijging van steunaanvragen in 2019

Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy vroeg naar het gebruik en misbruik van de kmo-portefeuille. In het jaar 2018 en 2019 maakten in totaal 133.867 ondernemingen gebruik van deze kmo-portefeuille. In 2019 werden 15 procent meer aanvragen ingediend dan in 2018.  De voorbije twee jaar ging er om en bij de 133 miljoen euro steun uit de kmo-portefeuille naar Vlaamse ondernemingen. Uit de cijfers bleek bovendien dat er van dat uitgekeerde bedrag in totaal zo’n 1,3 miljoen euro werd teruggevorderd als gevolg van misbruik van de maatregel.

Oneigenlijk gebruik

De toepassing is zeer laagdrempelig, en spijtig genoeg geeft dit soms aanleiding tot oneigenlijk gebruik, denk aan niet-bedrijfsgerelateerde opleidingen. “Het stemt mij gelukkig dat steeds meer ondernemingen hun weg vinden naar de kmo-portefeuille. Toch blijf ik het moeilijk hebben met de kleine minderheid die hier misbruik van maakt, want elke vorm van misbruik ondergraaft het draagvalk voor ondernemerschap.”

Artificiële intelligentie

Voor Gryffroy is het belangrijk dat de middelen uit de kmo-portefeuille op een correcte en verantwoorde manier worden besteed. “Zo kunnen we met de voorziene budgetten nog meer bedrijven sterker maken. Ik pleit er daarom voor om werk te maken van artificiële intelligentie, datamining en een koppeling van databanken om misbruiken op te sporen en tegen te gaan.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is