Aandeel digitale dienstencheques te laag: opnieuw boete voor Sodexo op komst

Door Miranda Van Eetvelde op 7 april 2017, over deze onderwerpen: Economie, Werken
poetsen

Vlaanderen zal naar alle waarschijnlijkheid opnieuw een boete opleggen aan Sodexo, het bedrijf dat bevoegd is voor de uitgifte van de dienstencheques in Vlaanderen. In oktober kwam het al een eerste keer tot een boete. Het bedrijf hield zich toen niet aan de afspraak om na zes maanden 45 procent van het dienstenchequeverkeer elektronisch te laten verlopen. “Het aandeel van de digitale dienstencheques schommelde tussen de 33 en 39 procent. En nu opnieuw is er onvoldoende vooruitgang te merken”, zegt Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde.

Sodexo rijfde de overheidsopdracht binnen nadat het bedrijf zich zeer ambitieus voorstelde, onder andere over de digitalisering van de dienstencheques. Zo is er in de overeenkomst met de Vlaamse overheid bepaald dat tegen eind dit jaar 95 procent van het dienstenchequeverkeer elektronisch moet verlopen. Tegen halfweg dit jaar moet dat 71 procent zijn. Maar het ziet er niet naar uit dat het bedrijf die doelstellingen zal behalen. “We zijn nog mijlenver daarvan verwijderd”, stelt Van Eetvelde vast. “De jongste drie maanden was tussen 44 en 47 procent van de dienstencheques elektronisch. Het ziet er eerder naar uit dat Sodexo regelrecht op een nieuwe boete afstevent.”

Tandje bijsteken

“Er zijn extra inspanningen nodig van Sodexo om de gebruikers ertoe aan te zetten om digitale dienstencheques te gebruiken. Zo zijn er nog te veel kinderziektes in de nieuwe elektronische omgeving. Die blijven bovendien te lang duren en zorgen ervoor dat gebruikers afgeremd worden in hun omschakeling. Ik hoop dat die problemen snel opgelost raken”, besluit Van Eetvelde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is