Dierenasielen doen fantastisch werk en vangen heel wat verwaarloosde, mishandelde, verdwaalde of thuisloze dieren op. Tot voor een paar jaar kregen ze daarvoor geen enkele structurele steun vanuit de overheid. In 2020 bracht Vlaams Dierenminister Ben Weyts hier voor het eerst verandering in en sindsdien is er gewerkt aan een systeem van structurele financiële steun voor alle erkende dierenasielen. Vorig jaar bedroeg de totale steun al 1,7 miljoen euro. Daarbovenop trok Weyts ook extra middelen uit voor eenmalige energiesteun, nadat ook veel asielen geraakt werden door de fors gestegen prijzen.  

Afhankelijk van grootte

Weyts kent nu 663.000 euro toe aan 151 erkende dierenasielen die hulp kunnen gebruiken bij hun energiefactuur. De energiesteun varieert van een minimumbedrag van 1.000 euro tot een maximumbedrag van 25.000 euro per dierenasiel. Het precieze bedrag is afhankelijk van de grootte van het asiel, en dus van het energieverbruik en de gemaakte kosten. 

Niet in de kou laten staan

“We laten onze asielen noch figuurlijk noch letterlijk in de kou staan”, zegt Weyts. “De medewerkers en vrijwilligers voorkomen en verhelpen veel dierenleed. We mogen hen dan ook niet vergeten wanneer de energiefactuur aankomt.”