Koen Metsu

Kamerlid

Koen (°1981) is geboren en getogen in de Antwerpse gemeente Edegem. Samen met Jasmien heeft hij een dochtertje Amélie en een zoontje Nathan. Hij begon zijn schoolcarrière in het OLVE-college te Edegem en studeerde af als handelsingenieur aan de Universiteit Antwerpen.

Ondanks zijn drukke agenda probeert Koen zoveel mogelijk tijd door te brengen samen met zijn gezin, familie en vrienden. Hij probeert ook sportief bezig te blijven, zo liep Koen in het voorjaar van 2018 nog de marathon van Antwerpen en bereidt hij zich nu voor op de komende New York marathon in november 2019. Zijn sociaal engagement reikt nog verder. Na zijn vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika besloot hij zich verder sociaal te engageren en koos hij resoluut voor de politiek.

Overstap naar de politiek
Koen stapte in 2007 in de Edegemse politiek bij het toenmalige ‘Edegem Anders’. De filosofie van deze lokale partij kwam duidelijk overeen met die van de N-VA, politiek voeren tussen de inwoners in plaats van ons daarboven te stellen. Een prachtig huwelijk was in de maak.

Burgemeester van Edegem
Koen werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 verkozen als burgemeester. Zijn jonge leeftijd is in deze functie een grote troef: hij begrijpt de taal en de behoeften van de junioren, medioren en senioren.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 haalde N-VA met Koen als lijsttrekker de absolute meerderheid en werd hij opnieuw burgemeester. Koen profileert zicht als een burgervader die met respect voor zijn coalitiepartners en voor alle burgers een duidelijk beleid voert.

Federaal volksvertegenwoordiger
Na zijn verkiezing als volksvertegenwoordiger in 2014 kreeg Koen een effectieve plaats in de commissie Binnenlandse Zaken waar hij de thema’s ‘brandweer’ en ‘radicalisering & terrorisme’ opvolgt. Als burgemeester komt hij in contact met deze thema’s en kan hij ze dus makkelijk combineren, vanop verschillende niveaus benaderen én opvolgen. Hij heeft samen met zijn collega’s hard gewerkt om ons land veiliger te maken.

Maar het werk is nog niet af. Het wetsvoorstel van Koen om de dubbele nationaliteit van veroordeelde terroristen af te nemen, is nog niet goedgekeurd. Bovendien is het gevangenisbeleid nog steeds te laks.

Koen draagt ook veiligheid, onderwijs, ondernemen, energie en milieu enorm hoog in het vaandel.  Hij vindt dat er moet blijven geïnvesteerd worden in mensen en middelen om alle uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Hij is als enthousiaste burgemeester met uitstekende dossierkennis ideaal geplaatst om de belangen van de burger niet enkel op gemeentelijk maar ook op federaal vlak te verdedigen.

Koen is vastberaden en heeft een missie. In mei 2019 haalde hij opnieuw een zetel in de Kamer en wil hij een vervolgstuk schrijven aan zijn verhaal in het parlement.  Een verhaal waarin we allemaal auteur zijn van een veilig en welvarend Vlaanderen.