Staatssecretaris De Moor kijkt nu naar de gemeenten om asielzoekers op te vangen, desnoods via een spreidingsplan. Een slecht idee, vindt Theo Francken. “De gemeenten hebben dankzij Sammy Mahdi al Oekraïners moeten opvangen en hen een leefloon geven. Dat zijn er ondertussen al zo’n 60.000 en er komen er elke dag bij. Daarnaast is er de energiecrisis. OCMW’s worden overstelpt door mensen die steun vragen. Als er opnieuw een verplicht spreidingsplan komt, dan zijn het opnieuw de OCMW’s die dat allemaal in goede banen zullen moeten leiden.”

Geen personeel

“Het gaat niet over geld, het gaat over personeel”, verduidelijk Theo Francken. “Men vindt geen maatschappelijke assistenten meer. Dat merk ik ook in mijn gemeente, waar we al heel wat inspanningen hebben gedaan met een asielcentrum, extra lokale opvang, een zomerhuis voor Oekraïners, … Maatschappelijke assistenten hebben het heel zwaar gehad tijdens de coronacrisis, dan kwam Oekraïne, nu de energiecrisis. Je kan van die mensen geen mirakels vragen, dat verrichten ze trouwens al elke dag.”

Kinderen van straat halen

“Die kinderen moeten van straat worden gehaald; koste wat kost”, zegt Theo. Hij stelt daarbij voor om plaats vrij te maken door asielzoekers die werk hebben, uit de opvang te halen. “Die mogen daar wettelijk overigens niet meer zitten, maar men doet daar niets aan. Dat gaat zeker over 2000 plaatsen.”

Daarnaast blijkt ook dat een negatieve asielbeslissing niet meteen leidt tot het verplicht verlaten van de asielopvang. “Dat zou volgens mij op dezelfde dag moeten kunnen gebeuren”, aldus Francken.

Harde boodschap

“Men weigert gewoon te luisteren, al onze voorstellen worden weggestemd. Bijvoorbeeld mijn vraag om de ontradingscampagnes te herlanceren. Men moet gewoon duidelijk de boodschap verspreiden: kom niet naar hier, dit is hier niet het land van melk en honing. Dat is een harde boodschap, ja, maar kinderen die op straat slapen, dat is nog ontiegelijk veel harder.”