In 2023 is er een recordvermogen van meer dan 1.047 megawatt aan zonnepanelen bijgekomen in Vlaanderen, blijkt uit voorlopige cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Ook voor sociale woningen bleek op dat vlak een absoluut topjaar, weet Claes, die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister voor Wonen, Matthias Diependaele. 

Goed voor klimaat, goed voor factuur

“We zien dat 45 procent van de sociale woningen die vorig jaar werden opgeleverd ook voorzien werden van zonnepanelen. De stijgende trend zet zich dus door. In 2018 was dat bijvoorbeeld slechts 5 procent. Dat is natuurlijk goed voor het klimaat, maar ook voor de energiefactuur van de sociale huurders in een kwetsbare situatie”, aldus Allessia, die vaststelt dat er ook bij warmtepompen in nieuwe sociale woningen een stevige stijging is. 

Uitdagingen blijven groot

Toch blijven de uitdagingen groot. Slechts 4 procent van het volledige patrimonium van de sociale woningen heeft vandaag een PV-installatie. “De inhaalbeweging is dan ook broodnodig. Anderzijds is het ook logisch dat oudere sociale woningen nog geen installatie hebben. Daar is het vaak interessanter voor sociale woonmaatschappijen én voor de huurder om eerst te gaan kijken naar andere energetische renovaties zoals dak- of muurisolatie of plaatsen van isolerende beglazing”, weet Claes.