N-VA blij met Nederlandstalige netwerkradio

Door Wilfried Vandaele op 5 mei 2017, over deze onderwerpen: Openbare omroep, Media
Vrouwelijke radio-dj

Met een nieuw frequentieplan hertekent deze Vlaamse Regering ook het radiolandschap. Daarin voorziet zij onder meer ruimte voor een nieuw soort radio-organisatie: de zogenoemde commerciële netwerkradio. Voor de N-VA is het vooral belangrijk dat minstens één van de vier voorziene netwerkradio’s een Nederlandstalig en Vlaams profiel heeft. “Dat ondersteunt onze creatieve muziekindustrie in Vlaanderen, het versterkt onze identiteit en maakt ongetwijfeld heel wat luisteraars blij”, verklaart Vlaams Parlementslid en mediaspecialist Wilfried Vandaele.

Dankzij deze hertekening van het radiolandschap kunnen lokale radio’s zich opnieuw regionaal verankeren en de focus leggen op lokaal nieuws, zonder te worden opgenomen in de zogenoemde ketenradio’s, zoals TOPradio en ClubFM. Via het opkopen van lokale frequenties zijn die laatsten uitgegroeid tot commerciële zenders die de voeling met het lokale publiek kwijt zijn. Zij brengen geen plaatselijk nieuws meer en richten zich het liefst op een zo groot mogelijk gebied. Vanaf 2018 krijgen zij geen vergunning meer voor de gebruikte lokale frequenties.

Voor de nieuwe netwerkradio’s worden zo’n vijftien frequenties samengebracht over verschillende steden in Vlaanderen. De netwerkradio’s kunnen zich richten tot luisteraars die eerder een algemeen profiel hebben, of zich meer specifiek omvormen tot pakweg een cultuur- of sportradio.

Meer Nederlandstalige muziek in de ether

De Vlaamse Regering zal ten minste één netwerkradio erkennen die focust op een Nederlandstalig en Vlaams muziekaanbod. “Bij elke nieuwe beheersovereenkomst met de VRT spannen wij ons in om het aandeel van Vlaamse en Nederlandstalige muziek op de radiozenders van onze openbare omroep te vergroten. Nu zetten we die stap ook voor een commerciële netwerkradio”, besluit Vandaele.   

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is