Johan Van den Driessche

Fractievoorzitter Brussels Parlement - Lijstduwer Brussels Parlement

"Ik geloof niet in Brussel omdat ik er woon, wel ben ik terug in Brussel gaan wonen nèt omdat ik in Brussel geloof."

Johan Van den Driessche (°1953) is geboren en getogen in Brussel, gehuwd en vader van zes kinderen. In Molenbeek en Brussel-stad doorliep hij  de lagere en middelbare school en was hij actief als speelpleinmonitor. Aan VLEKHO en EHSAL behaalde hij twee licentiaatdiploma’s in de Handels- en financiële Wetenschappen en in de fiscaliteit. Atletiek en het studentenpresidium waren zijn hobby’s.

Van jongs af aan interesse in de politiek
Thuis werd er veel over politiek gepraat en dat leidde ertoe dat hij als 16-jarige actief werd bij het tijdschrift Nieuw Vlaanderen. Naar aanleiding van het Egmontpact richtte hij in Molenbeek het plaatselijk anti-Egmontcomité op en enige tijd nadien een afdeling van de VVB.

Internationale beroepscarrière
Ondertussen was hij als specialist internationale fiscaliteit actief bij KPMG. In die hoedanigheid was hij 12 jaar lang managing partner van de fiscale en juridische adviespraktijk en lid van het management comité en de raad van bestuur van KPMG België. Na drie jaar voorzitter geweest te zijn van het KPMG EU Tax Centre, heeft hij het bedrijf verlaten om actief te worden als onafhankelijk bestuurder van vennootschappen.
Tijdens zijn beroepscarrière heeft hij tientallen artikels en boeken gepubliceerd en meer dan 400 seminaries gegeven in binnen- en buitenland. Hij is ook gewezen professor aan VLEKHO en aan wat nu de Antwerp Managementschool heet.

Sociaal engagement
De drukke beroepswerkzaamheden hebben Johan er niet van weerhouden ook daarbuiten actief te zijn. Zo was hij lid van de raad van bestuur van Voka Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is een Vlaamse werkgeversorganisatie, die meer dan 16.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt, goed voor 65% van de private werkgelegenheid. Voka ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de acht regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om samen te werken. Voka -Comité Brussel, Huis van het Nederlands Brussel, Hogeschool Universiteit Brussel, Voorzitter vtbKultuur, Vlamingen in de Wereld en Vlaamse Komitee Brussel. Hij publiceerde  en sprak regelmatig over de (noodzakelijke) band tussen Vlaanderen en Brussel en kreeg in dat verband verschillende prijzen (Erepenning Albert De Cuyper, Remi Pirynsprijs en de Prijs van de Vlaamse Pleiter).

Denkgroep in de Warande
Het meest in het oog springend is wellicht dat hij ondervoorzitter/medeoprichter was van de Denkgroep in De Warande, samen met de betreurde Kris Rogiers, Hans Brockmans en voormalig minister-president Kris Peeters. De denkgroep publiceerde in 2005 het fameuze ‘Manifest voor een zelfstandig Vlaanderen in Europa’.

Late politieke roeping
In 2012 werd Johan gevraagd om lijsttrekker te worden voor de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel-stad. Hij werd verkozen en liet met zijn voorkeurstemmen ministers Pascal Smet en Bruno De Lille achter zich. Hij is lid van de partijraad en het nationaal partijbestuur en was voorzitter van de Werkgroep Brussel n.a.v. het partijcongres Verandering voor Vooruitgang. In 2014 werd hij verkozen als lijsttrekker voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en momenteel is hij er voorzitter van de N-VA-fractie. Zijn thema’s zijn werk en economie, financiën, band Brussel-Vlaanderen, bestuurlijke organisatie van Brussel  en behoorlijk bestuur.