Jan Vercammen

Kamerlid (2014-2019)

De bakermat van Jan Vercammen (°1969) ligt in Poederlee bij Herentals, een Kempens nest van vriendelijke, wat stille, hardwerkende mensen.
Een Westvlaamse industrieel zei hem ooit dat er geen wezenlijk verschil is tussen West-Vlamingen en Kempenzonen. De tijd leerde hem dat dat klopt.

‘Levet scone’
Tijdens z’n humaniora bij de Jezuïeten in Turnhout lag de nadruk op correcte informatie en kennis. Niet alleen droge leerstof maar ook inzicht in het reilen en zeilen van onze ‘klantgerichte’ maatschappij kwam aan bod. Het is tijdens zijn jaren op deze school dat de politieke vonk ontsprong.

‘Levet scone’ was de collegespreuk bij de Jezuïeten. Jan nam deze spreuk mee als leidraad bij z’n geneeskundestudies en latere specialisatie tot hartspecialist. Na zijn opleiding ging hij als derde cardioloog aan de slag in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper.

Mens sana in corpore sano
Ondertussen leerde Jan zingen, eerst in diverse koren, nadien als cantor van dienst en praeses van de Vlaamse Geneeskundige Kring. Als judoka maakte hij mee deel uit van de universitaire ploeg.
Langzaam zou de fiets belangrijker worden dan de vechtsport. Tijdens zijn assistentenjaren maakte Jan kennis met de ‘Biking Doctors’, het begin van een nieuwe liefde die duurt tot nu. Veel bekende Europese cols hebben geen geheimen meer voor Jan.

Democratie als basisstreven
Het politieke vlammetje werd een licht uitslaande brand in 2012 toen de Belgische regering met een minderheid aan Vlaamse kant uit te startblokken kroop. Jan kocht hierop z’n eerste partijkaart en trok z’n politieke handschoenen aan.

Twee jaar en twee verkiezingen later mag hij via de gemeenteraad richting federaal parlement. Een beetje als op de fiets: altijd wat geweldig en enthousiast van bij de start.

Jan is ervan overtuigd dat je enkel kan veranderen van binnenuit, door de nodige participatie en verantwoordelijkheid aan de dag te stellen.