In het Gentse ICC konden de talrijke aanwezigen kennismaken met innoverende energie- en klimaatprojecten van tal van Vlaamse bedrijven. Bertrand Piccard, die als eerste de wereld rond vloog in een vliegtuig op zonne-energie gaf een inspirerende toespraak over het samengaan van die welvaartsgroei en de klimaatuitdagingen.

Sofagesprek

Dat was ook het uitgangspunt van bio-ingenieur Jan Deschoolmeester, coauteur van het boek De wereld red je niet met minder, minder, minder. In een sofagesprek met Kamerlid en energiespecialist Bert Wollants en Vlaams minister Matthias Diependaele verwees hij naar sommige Westerse welvarende landen die deze omslag al gemaakt hebben en een economische groei kennen terwijl hun CO2-uitstoot zakt. 

Betere planeet én betere portefeuille

Volgens Bert Wollants haalt net het dogma dat we het met minder zullen moeten doen, ook het draagvlak voor de energietransitie onderuit. “We moeten er net voor zorgen dat de mensen er ook beter van worden, dat we meer welvaart creëren, dat bedrijven en kmo’s aan de slag kunnen met innovatieve oplossingen. Laat ons vooruitgang boeken, voor een betere planeet maar ook voor een betere portefeuille.”

Energie-efficiëntie

Matthias Diependaele verwees tijdens het gesprek naar de maatregelen die de Vlaamse Regering neemt wat betreft energie-efficiënte. “De mensen en bedrijven vragen natuurlijk vooral dat de overheid hun hoge energiefacturen compenseert. Dat is begrijpelijk, maar op lange termijn helpt dat ons niets vooruit. We zorgen er met onze initiatieven voor dat mensen thuis minder energie gaan verbruiken, wat elke kilowatt energie die niet verbruikt wordt, is de beste.”

Omgekeerd op de roltrap

Over de kerncentrales is ondertussen al veel gezegd en geschreven. Ook Jan Deschoolmeester vindt dat de huidige kerncentrales best verlengd moeten worden. “De beste kerncentrales zijn diegene die je niet moet bouwen.” Hij wijst echter ook op de noodzaak om te blijven investeren in hernieuwbare energie. “Die mix is onontbeerlijk.” Volgens Bert Wollants moeten we ons echt losknippen van de groene dogma’s over kernenergie. “Ook nu nog steeds lijkt Tinne Van der Straeten zich te verzetten, ondanks het feit dat meer en meer Europese landen opnieuw kiezen voor kernenergie. Het lijkt wel alsof ze in de omgekeerde richting op een roltrap aan het stappen is.”

Komaf maken met groene dogma’s

In het sofagesprek ging het verder nog over de succesvolle inspanningen van Vlaanderen wat betreft hernieuwbare energie en biodiversiteit, en de noodzaak om ook wat betreft innovatieve voedseltechnologie komaf te maken met het groene dogmatisme dat zich verzet tegen onder meer genetica-technologie. Herbekijk het sofagesprek hier.

Geloof in de toekomst

In haar slottoespraak pleitte Anneleen Van Bossuyt voor een verstrekt geloof in de toekomst. “Ik ben een possibilist. Iemand die niet zonder reden de hoop heeft dat we de uitdagingen van morgen gaan kunnen oplossen. Dat is een constructief wereldbeeld dat bruikbaar is. Het is aan de Vlaming om ook die keuze te maken en zich af te zetten tegen het verlammend pessimisme en het opgelegde schuldgevoel.” Bekijk hier de slottoespraak van Anneleen Van Bossuyt (video, 12:27)

Bekijk de foto's van deze themadag op Facebook.

Bekijk hier de sfeerreportage:

Start video

Beluister in Studio Vlaanderen de expertenbabbel van Anneleen Van Bossuyt met moleculair bioloog Dirk Inzé over klimaat en innovatie.

De N-VA organiseert in aanloop naar een groot ideeëncongres in mei 2023 vijf themadagen. Meer informatie over de komende themadagen en een verslag van de afgelopen themadagen vindt u op www.n-va.be/themadagen.