BHV

BHV

De kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H-V) is gesplitst. Dat klopt. Maar de Vlamingen betalen wel een prijs. Een prijs die het positieve van de splitsing volledig tenietdoet.

De Franstaligen krijgen immers samen met de splitsing van BHV een stevig pakket extra privileges én een grote zak Vlaams geld. In het kieskanton Sint-Genesius-Rode, dat de zes faciliteitengemeenten omvat, kunnen de inwoners op Brusselse lijsten blijven stemmen. Daarbovenop worden de Vlamingen in Brussel ook nog eens tweederangsburgers. Sinds de zesde staatshervorming is het zeer onwaarschijnlijk dat er nog een Vlaamse Brusselaar in de Kamer van Volksvertegenwoordigers zal verkozen geraken.

De N-VA vroeg de splitsing van BHV om de taalgrens voor eens en altijd bevestigd te zien. Wie in Vlaanderen komt wonen, moet zich integreren. Maar met alle uitzonderingen die Franstaligen nu weer krijgen, denken zij dat de Vlaamse Rand - nog meer dan gisteren - le très grand Bruxelles is.

De BHV-akkoorden wakkeren de Franstalige arrogantie verder aan. In Brussel, in de Rand, zelfs in gans Vlaams-Brabant. Ze leiden voorspelbaar tot méér communautaire problemen, niet tot minder.

Lees meer overStaatshervorming