Zet Spanje koning nu ook in tegen Catalonië en Vlaanderen?

De geplande economische missie van Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Catalaans president Carles Puigdemont van 7 tot 9 mei naar Marokko zal helaas niet doorgaan. Het Koninkrijk Marokko heeft ze afgelast. Intussen is ook duidelijk waarom, zegt volksvertegenwoordiger Jan Van Esbroeck (N-VA): “De regering in Madrid heeft via de Spaanse koning druk uitgeoefend op de Marokkaanse regering om geen Catalaanse delegatie te ontvangen.”

Spanje boycot nu ook openlijk Catalonië, zo stelt Van Esbroeck vast. Dat is te betreuren, zeker omdat ook Vlaanderen mee in de klappen deelt. Van Esbroeck: “Aangezien deze missie volledig voorbereid was, lijkt deze afgelasting boven de hoofden van de diplomatie bedisseld te zijn. Dit bevestigt mijn vermoeden dat de twee koningshuizen van Spanje en Marokko hierover gesprekken hebben gevoerd.”

Na het torpederen van het net opgerichte Catalaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken, het aanklagen en veroordelen van de vorige Catalaanse minister-president Artur Mas voor het houden van een referendum, de gerechtelijke vervolging van de parlementsvoorzitster Carme Forcadell voor het laten doorgaan van een parlementair debat over onafhankelijkheid, steekt Madrid nu nog een tandje bij door het boycotten van alle initiatieven met betrekking tot buitenlands beleid.

Van Esbroeck: “Dit is een rechtsstaat onwaardig en zeer te betreuren. Het blijkt nu ook duidelijk dat de Spaanse regering Catalonië op alle mogelijke manieren wil raken omdat deze aandurven aan onafhankelijkheid te denken. Deze laattijdige, zogezegd eenzijdige beslissing van Marokko is zeer betreurenswaardig. Ze brengt ook Vlaanderen en meer dan 30 Vlaamse, Catalaanse en Marokkaanse bedrijven economische schade toe. De welvaart van de burger wordt geofferd op het altaar van de Spaanse vergelding. Internationaal protest zou hier zeker op zijn plaats zijn.”