Zerotolerantie voor geweld op politie bevestigd door minister van Justitie

14 juli 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Justitie

Minister van Justitie Geens kondigde afgelopen week een zerotolerantie aan voor geweld tegen de politie. Dat was nodig aangezien kort voordien een Antwerpse rechter oordeelde dat geweld tegen politie deel uitmaakt van de job. Hierover vroeg Koenraad Degroote verduidelijking aan de minister.

“De laatste tijd neemt de agressie tegen politiemensen toe, denken we maar aan de laffe wijze waarop een commissaris tijdens een betoging tegen de vlakte werd geklopt of de recente uithalen naar de politie tijdens de Sinksenfoor”, zegt Koenraad Degroote. Bovendien blijven onze ordediensten een geliefkoosd doelwit van terroristen.

“Het werd stilaan tijd dat we een politieke vuist maakten tegen de toenemende agressie tegen onze politiemensen, die dag en nacht met gevaar voor eigen leven waken over onze veiligheid. In het parlement hebben onze ministers beslist actie te ondernemen tegen opzettelijke gewelddaden tegen de politie”, zegt volksvertegenwoordiger Degroote.

“Ik was letterlijk stomverbaasd dat een Antwerpse rechter in een zaak van agressie tegen de politie, de agenten erop wees dat het krijgen van slaag hoort bij het politiewerk.” Zo’n uitspraak is een zeer verkeerd signaal. Geweld tegen de politie kan niet. Punt.

Er is vanzelfsprekend zoiets als de ‘scheiding der machten’ waardoor een rechter onafhankelijk is, maar rechters hebben ook een voorbeeldfunctie en kunnen geen signalen uitsturen waardoor geweld tegen de politie opeens aanvaardbaar wordt.

“Daarom heb ik aan de minister van Justitie duidelijkheid gevraagd en herhaalt hij dat het openbaar ministerie steeds het signaal moet geven dat alle meldingen van gewelddaden op politieambtenaren ernstig zullen worden genomen”, aldus Koenraad Degroote.